Київ. 13 липня. УНІАН. Українська православна церква Київського патріархату відстоюватиме позицію щодо надання усім конфесіям рівних можливостей в організації похорон і консультуванні громадян з цього питання.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав голова Інформаційного управління Київської патріархії єпископ Євстратій (ЗОРЯ), коментуючи намір Київради розглянути на найближчій сесії проект рішення про виділення Свято-Іллінській парафії УПЦ Московського патріархату в оренду приміщень у місцях оформлення замовлень на ритуальні послуги для “надання громадянам бузоплатних консультацій з питань православного відспівування та поминання померлих”.

За його словами, трохи більше, ніж півроку тому, вже були подібні спроби “встановити певну монополію, а саме через лист, який був надісланий з УПЦ Московського патріархату до попереднього керівника Управління ритуальних послуг пана ГОРОВОГО із списком осіб, які на думку представників МП, не мають права звершувати поховання за православним обрядом і не є священнослужителями, і з проханням не допускати таких осіб до того, щоб вони здійснювали такі релігійні обряди”.

Відео дня

«На цей лист було накладено резолюцію ГОРОВОГО, у зв’язку з чим священників УПЦ КП, які, зокрема, були в цьому списку, почали видаляти із місць замовлення на ритуальні послуги… Тоді про ситуацію було поінформовано суспільство і відповідно було дано роз’яснення, що не може бути накладено подібної заборони, і таким чином встановити монополію однієї конфесії не вдалося”, - зауважив Є.ЗОРЯ.

Він зазначив, що депутати Київради завтра мають прийняти правильне рішення, яке враховуватиме інтереси киян, “яке не буде розпалювати ворожнечу, розпалювати протистояння і буде враховувати ту ситуацію конфесійну, що склалась, де діють різні конфесії”.

“Ми підтримуємо ідею надання приміщень представникам духовенства, але просимо, щоб вони були надані лише на основі рівності”, - підкреслив Є.ЗОРЯ.

На запитання, що робитиме церква, якщо столичні депутати завтра затвердять підготовлений проект рішення, він відповів: “Ми це публічно будемо оскаржувати, зробимо відповідну заяву до відома засобів масової інофрмації. Це перше. Друге – будемо звертатися до київської влади з проханням переглянути рішення. Тому що голосування у Київраді – це одне, але рішення має бути підписане Київським міським головою і реалізоване київською міською владою, тобто КМДА, і тому ми будемо до всіх цих інстанцій апелювати з проханням не реалізовувати таке рішення, як рішення, яке суперечить українському законодавству, яке порушує рівність кофесій, яке стає джерелом міжконфесійного непорозуміння і лише розпалює ворожнечу”.

За словами Є.ЗОРІ, окремо будуть звернення до депутатів Київради. “Ми вже провели відповідну роботу з депутатми, ми їх поінформували, дуже багатьох, про те, якою є позиція, і ми сподіваємося, що завтра це питання, все ж якщо і буде розглянуто, то лише у позитивному ключі, а можливо, буде відкладено для того, шоб було прийняте зважене і комплексне рішення”, - зазначив представник УПЦ КП.

Як повідомляв УНІАН, проект рішення, яким Свято-Іллінська парафія Української православної церкви Московського патріархату може отримати у місцях оформлення замовлень на ритуальні послуги, у тому числі на кладовищах Києва, в оренду приміщення для проведення консультацій щодо поховального ритуалу, винесений на сесію Київради 14 липня.

12 липня Комісія Київради з питань культури і туризму вирішила звернутись до голови КМДА Олександра ПОПОВА з проханням надати доручення відповідним управлінням підготувати проект рішення, який забезпечить рівні можливості громадянам у доступі до організації похорон згідно з ритуалом конфесії до якої вони належать.

«Київрада планує прийняти рішення, яке надає суттєві переваги одній конфесії – УПЦ МП, чого, безумовно, не можна допустити», - заявив голова комісії Олександр БРИГИНЕЦЬ. Він висловив сподівання, що КМДА і Київрада підтримають рішення комісії та врахують думку священників, щоб через те чи інше необдумане рішення не були порушені права киян.