Київ. 13 липня. УНІАН. Співробітники національного історико-архітектурного музею-заповідника «Київська фортеця» закликають депутатів Київради проголосувати за передачу музею у державну власність.

Про це співробітники музею сказали на прес-конференції в УНІАН на тему «Як підготовка до Євро-2012 знищує пам'ятки культури Києва».

За словами директора музею В'ячеслава КУЛІНІЧА, 14 липня сесія Київради має розглянути питання про передачу музею до державної власності.

Відео дня

«Деякі чиновники Київської міської ради не хочуть відпускати нас і різними шляхами затягують це рішення», - сказав він.

Директор музею зазначив, що згідно з чинним законодавством музей як національний заклад має бути переданий в управління Міністерства культури України, а його цілісний майновий комплекс - до державної власності.

В.КУЛІНІЧ нагадав, що указ Президента України про надання музею статусу національного був виданий у 2007 році.

За словами В.КУЛІНІЧА, музей через брак фінансування уже два роки не може забезпечити охорону.

Він також зазначив, що музей руйнується, оскільки КМДА уже чотири роки не фінансує видатки на реставрацію, ремонт та утримання пам'яток фортеці.

«Головний аргумент деяких чиновників КМДА щодо відсутності фінансування: ви вже не наші, бо ви національні. І в той же час Міністерство культури України не у змозі фінансувати нас, тому що ми ще не передані до державної власності і сфери його управління», - сказав він.

В.КУЛІНІЧ також зазначив, що НСК «Олімпійський», який знаходиться поряд із музеєм, «захопив близько 2 га земельної ділянки музею», на яку він має акт на право постійного користування. Зараз на цій ділянці проводяться будівельні роботи. «Згідно з чинним законодавством, ніхто не має права вкладати кошти у чужу земельну ділянку, що робить стадіон з нашою земельною ділянкою», - зазначив директор музею.

Він повідомив, що також готується захоплення ще 0,7 га музею приватною фірмою.

«Позитивне голосування є останнім шансом для музею, коли фінансування його може бути враховане в державному бюджеті 2012 року», - додав В.КУЛІНІЧ.