Митці, громадські активісти та члени громадських організацій м. Києва стурбовані ситуацією, що склалася навколо одного з центрів культури столиці Арт-клубу «Єгипет» (ТОВ «Центр дозвілля «РА») і звертаються до влади, представників ЗМІ й широкого загалу з проханням якнайшвидше розібратися у фактах та допомогти відновити справедливість.

Євген Морозов, директор Київського театру «Візаві» заявив: «Ми, працівники театру «Візаві», до глибини душі обурені тією несправедливістю, що коїться навколо Арт-клубу «Єгипет». Наш колектив почав тісно співпрацювати з ТОВ «Центр дозвілля «РА» ще в 2007 р. Ця організація безкоштовно надала можливість нашій трупі використовувати сцену та приміщення клубу для проведення вистав. Театр «Візаві», який існує вже близько двадцяти років, нарешті отримав змогу щодня збирати аншлаг на київських помостах. В нашому репертуарі більше 20 вистав, серед яких і класичні п’єси, і твори сучасних авторів (в т.ч. кілька для дітей та юнацтва). Хоча ми успішно гастролюємо по багатьом містам України, Росії, Білорусії та інших країн, але довгий час не мали власного приміщення в рідному Києві. «Візаві» відомий далеко за кордонами вітчизни та має ряд перемог на міжнародних фестивалях, як наприклад: приз Європейської Академії мистецтв за виставу „Лист Незнайомої» Стефана Цвейга. На жаль, з моменту примусового закриття клубу, ми знову залишилися на вулиці. Неприємно, що багато говориться про розвиток культури в Україні, але тим людям, які дійсно підтримують її на плаву, лише вставляють палки в колеса.»

Людмила Черватюк, президент громадської організації «Молодь та діти за самоврядування» повідомила: «Свого часу я  працювала в 1997-98 рр. заввідділом культури Республіканського Пересувного Культурно-освітнього Центру «Молодь України» при Кабінеті Міністрів, якому було доручено реалізацію програми «Дружина Президента України – дітям України». В рамках цієї програми ми тісно співпрацювали з «Київським Муніципальним академічним театром опери та балету для дітей та юнацтва» (КМАТОБ), організовуючи їм гастролі та виступи по території всієї України. Завдяки нашим сумісним зусиллям КМАТОБ і отримав  у 1998 році в оренду від Київської громади приміщення клубу «Харчовик» за адресою вул. Межигірська, 2, який і нині успішно орендує. До минулого року в сусідньому приміщенні, за адресою Межигірська, 2 А, функціонував також Арт-клуб «Єгипет», де знайшов притулок ще один самобутній київський театр «Візаві». У кожного з театрів є свої цілі та завдання, а також свій улюблений глядач. Я дуже засмучена ситуацією, яка склалася навколо даних закладів культури. Сподіваюсь, що Київ не втратить жодного мистецького центру на своїх теренах».

Відео дня

Вікторія Горшкова, голова наглядової ради громадської організації «Заради посмішки дитячої» наголосила: «Ми багато чуємо про те, що бізнес має бути соціально відповідальним. Арт-клуб «Єгипет» - хороший приклад, коли люди не говорять, а роблять все  в цьому напрямку. За 6 років нашої співпраці в приміщенні клубу за адресою Межигірська, 2 А, наша організація провела величезну кількість різнопланових заходів сумісно з Арт-клубом. Це і зустрічі з відомими людьми, і виставки молодих художників, дизайнерів, фотографів, презентації книг українських авторів, тренінги для волонтерів та молоді по розбудові громадянського суспільства, круглі столи та багато іншого. Один із них, якраз був на тему «Про відповідальність бізнесу та влади за майбутню долю дітей України.»

Зі свого боку, колектив Арт-клубу «Єгипет» в особі директора  Алли  Добрової, висловлює сподівання, що «недостовірна інформація з приводу приватизації Товариством «Центр дозвілля «РА» «Київського Муніципального Академічного Театру опери та балету для дітей та юнацтва» є елементарним непорозумінням, яке ми сподіваємось сталось ненавмисне, а не є чиїмось злим умислом».

Більш детальну інформацію, щодо проблеми з якою стикнувся колектив «ТОВ «Центр дозвілля «РА» можна знайти тут: http://www.art-egypt.kiev.ua

Довідкова інформація: Арт-клуб «Єгипет» (ТОВ «Центр дозвілля «РА») відкрився в Києві в 2004 році за адресою вул. Межигірська, 2, А по сусідству із Київським Муніципальним Академічним Театром опери та балету для дітей та юнацтва (вул. Межигірська, 2). За роки праці став одним з платформ культурного життя столиці. Щоденно з 2006 по 2009 р. в Арт-клубі «Єгипет» проходили спектаклі Київського театру «Візаві» (більш ніж 20 класичних та сучасних п’єс), виступали закордонні артисти та театральні трупи (в т.ч. московська трупа «Чикаго» з виставою «Нотр-Дам де Парі»). На благодійних засадах в клубі постійно проходили художні та фото виставки, знімались музичні та художні фільми, проводилися семінари по історії мистецтв, різнопланові тренінги, культурно-розважальні заходи для дітей та інші культурні та мистецькі перфоманси.

Контактні особи:

Олександр Костюченко, 096 344 55 52, Олена Свєтова, 099 220 10 66