Київ. 8 липня. УНІАН. В Україні цього року знімуть документальний фільм «Буковинець з Монпарнасу» про унікального французького художника українського походження Темістокла ВИРСТУ

Проект створення фільму було презентовано сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Ініціаторами проекту виступили кіностудія „ВІАТЕЛ”, журнали „Образотворче мистецтво” та „Малий і середній бізнес”, чернівецьке відділення Фонду культури.

Відео дня

“Нині уже виростає мистецька школа ВИРСТИ. Щороку він запрошує до себе у Францію художників з України, які мають можливість працювати на пленерах, проживаючи на його віллі на березі моря. Про талановитого українця, який не втратив своєї ідентичності, проживаючи все життя поза межами України, і який зміг бути визнаний за межами України”, - сказав головний редактор журналу „Малий і середній бізнес” Василь КОСТИЦЬКИЙ.

За його словами, метою створення фільму є також необхідність висвітлити вагому роль митців української діаспори у формуванні позитивного образу України у світі. Започаткування цього проекту особливо знаменне у час відзначення 20-ї річниці відновлення Незалежності України, до розбудови якої долучилися не тільки громадяни України, але й визначні українці із-за кордону, такі як Т.ВИРСТА, сказав В.КОСТИЦЬКИЙ.

***Темістокл ВИРСТА – відомий французький художник, архітектор, скульптор, народився у 1923 році у селі Іспасо у Вижницькому районі Чернівецької області.

Поїхав з України 17-річним юнаком, коли почалася Друга світова війна. З 1950 року мешкає у Парижі.

Малярські твори Т.ВИРСТА виставлялися у Парижі, Ніцці, Торонто, Детройті, Нью-Йорку, Лондоні, Копенгагені, у ряд міст Японії. Традиційно у відкритті виставок робіт Т.ВИРСТИ брали участь відомі митці, а також представники урядів та королівських сімей.

Україну Т.ВИРСТА відвідав у 1997-1998 роках, коли здійснив мистецький вернісаж.

У 2000 році Т.ВИРСТА був нагороджений орденом „За заслуги” ІІІ ступеня, а у 2003 році Всеукраїнська загальнонаціональна програма „Людина року” удостоїла його званням „Людина року – 2003”.