Фонд Icon Private Equity має намір оскаржити угоду з продажу Миколою Лагуном 30% акцій нової емісії «Дельта Банку» компанії Cargill, яка відбулася в порушення існуючих угод.

Фонду прямих інвестицій Icon Private Equity стало відомо із засобів масової інформації про дії М.Лагуна щодо збільшення статутного капіталу «Дельта Банку» і входження до складу акціонерів банку інвестиційної компанії Cargill.

Фонд заявляє, що є законним бенефіціаром 30% акцій «Дельта Банку» і має чинну акціонерну угоду з М.Лагуном. Згідно з ранішого повідомленням Фонду (прес-реліз від 20 липня 2010 р.), відповідно до угод М.Лагуна і Icon Private Equity, вищевказані дії вимагають попереднього схвалення з боку Фонду. У зв'язку з цим Icon Private Equity офіційно заявляє, що не давав своєї згоди і вважає додаткову емісію акцій та підписку компанією Cargill Financial Services International Inc. (США) на 30,11% акцій грубим порушенням прав Фонду, передбачених існуючими угодами.

Відео дня

Фонд має намір вжити всі необхідні дії для захисту своїх прав і законних інтересів, включаючи (але не обмежуючись) звернення з відповідними позовами до М.Лагуна в суди Великої Британії і США. Зокрема, Icon Private Equity направив заяву про початок арбітражного процесу в Лондонський Міжнародний Арбітражний Суд у зв'язку з порушенням акціонерної угоди М.Лагуном. Фонд виходить з того, що при кваліфікації зазначених вище дій судами має бути враховано в тому числі те, що М.Лагун завідомо знав про протиправність дій, що вживаються ним. Фонд також розглядає можливість звернення з позовами до компанії Cargill, яка знала (чи повинна була знати) про необхідність отримання попередньої згоди Фонду на реалізацію угоди, учасником якої є Cargill.

*** Фонд Icon Private Equity - один з найбільших гравців на ринку прямих інвестицій Росії та СНД з капіталом під управлінням більш як 1 млрд. доларів США.

Фонд інвестує в швидкозростаючі компанії в сфері фінансів, телекомунікацій, медіа і високих технологій, а також у роздрібні проекти на території Росії, країн СНД, в Західній Європі, Африці і Південно-Східної Азії.

Співкеруючі партнери - Сергій Корепанов і Максим Нефьодов.

«Дельта Банк» засновано в 2006 р. За даними Нацбанку, на 1 квітня 2010 р. за розміром загальних активів фінустанова займала 29-е місце (6511000000 грн.) серед 175 банків. Його власний капітал становить 592 млн. грн., кредитний портфель - 4036000000 грн., зобов'язання - 5919000000 грн.

У березні 2005 року Icon Private Equity почав надавати фінансування на розвиток «Дельта Банку» в розмірі 86 млн. дол. і уклав угоду про наймання М.Лагуна на роботу в якості президента банку. 3 березня 2006 року було укладено акціонерну угоду по спільному розвитку банку, - зазначено в повідомленні фонду Icon. - За умовами угоди 70% акцій створюваного «Дельта Банку» належали Icon Private Equity, 100% акцій банку були закладені на користь фонду. Фонд повідомляє, що 24 квітня 2009 року М.Лагун уклав угоду про викуп 40% акцій «Дельта Банку» у Icon Private Equity, зменшивши частку фонду до 30%, які зобов'язаний довикупити за умовами угоди. Поки це не відбудеться, М.Лагун має всі дії з капіталом банку погоджувати з Icon Private Equity.