Київ. 4 липня. УНІАН. «Укрзалізниця» розраховує до кінця 2012 року повністю відмовитися від паперового документообороту при вантажоперевезеннях усередині України.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив начальник Головного комерційного управління "Укрзалізниці" Володимир ІВАЩУК.

 

Відео дня

«З наступного року ми декларуємо повний перехід на електронний документооборот. Повний перехід стосується всіх етапів організації оформлення, здійснення перевезень вантажів - від надання заявки на перевезення до отримання вантажу й завершення перевезення. І якраз електронний перевізний документ - це перший етап, який ми впровадили з 1 липня на всіх залізницях, на всіх станціях, для всіх наших користувачів. Другий етап - це електронне оформлення всіх інших документів, що потребують двостороннього узгодження (УЗ і клієнта). До кінця цього року ми почнемо якісь тестові відпрацювання, а до кінця 2012 р. ми говоритимемо про повний перехід - тобто, вже робота систем у постійному режимі», - сказав він.

Як нагадав В.ІВАЩУК, із 1 липня змінилася й сама паперова накладна - замість 4 аркушів вона тепер оформляється на 1 аркуші. Одночасно готується широкомасштабне впровадження електронного документообороту, який також введено з 1 липня на залізницях України при перевезеннях вантажів. «Готується широкомасштабне впровадження електронного документообороту. Ми плануємо після закінчення перехідного періоду в 2 місяці (який встановлено разом із користувачами, для того, щоб вони могли за цей час провести навчання, підключитися, отримати паролі) починаючи з вересня мати стабільні результати зі здійснення вантажоперевезень із передачею даних практично 100% у системі АС «Клієнт УЗ». І по оформленню перевезень із застосуванням електронного цифрового підпису також, я думаю, 20-30% повинні будемо мати», - сказав він.

За його словами, до системи вже підключилися понад 4 тис. клієнтів «Укрзалізниці» з 11 тис. клієнтів. «4 тисячі - це основні клієнти «Укрзалізниці», - зазначив В.ІВАЩУК.

У свою чергу, начальник головного інформаційно-обчислювального центру «Укрзалізниці» Володимир МУРЗІН зазначив, що вартість ключа для електронного цифрового підпису в центрі ключів на залізничному транспорті становить 162 грн. (із ПДВ). Більше ніякої оплати не потрібно - ні за підключення до системи, ні за обслуговування в ній. При цьому спеціальне програмне забезпечення для підключення до АС «Клієнт УЗ» також не потрібне, вона працює в існуючих веб-браузерах. «Система має декілька рівнів захисту. Після проведення процедури входу за допомогою введення імені й пароля клієнт може приступити до процесу оформлення перевезення», - зазначив В.МУРЗІН. За його словами, при цьому система запитує такі дані для введення, які може ввести лише фахівець, у системі перевіряється наявність станції для перевезення, існування вказаного вантажовідправника, можливість завантаження заявленого вантажу на тій або іншій станції в той або інший тип вагону тощо. «Наша система відповідає рівню існуючих систем і в СНД, і в Європі, найближчим часом вона запрацює на повну потужність», - зазначив В.МУРЗІН.

Довідка УНІАН. Із 1 липня 2011 року “Укрзалізниця” перейшла з паперового на електронне оформлення документів при перевезенні вантажів у внутрішньому сполученні.

В основі електронного документообороту лежить обмін даними автоматизованих систем залізниці й клієнта із застосуванням електронного цифрового підпису, яким буде засвідчуватися електронна накладна. Електронні документи застосовуватимуться на всіх етапах перевізного процесу - від узгодження заявки до моменту отримання вантажу.

Електронний документооборот здійснюється за допомогою автоматизованої системи - АС «Клієнт УЗ». Перше оформлення, при якому весь необхідний документооборот здійснювався в електронному вигляді за допомогою системи «Клієнт-УЗ», проведено 1 липня в Запорізькій області між станціями «Кушугум»-«Запоріжжя-Ліве» Придніпровської залізниці.