Київ. 1 липня. УНІАН. Готель “Лейпциг” на розі вулиць Прорізна та Володимирська у Києві обіцяють відкрити у травні 2012 року.

Про це на прес-конференції в УНІАН, на якій презентували громадську ініціативу «Повернемо Києву історичне обличчя», повідомив генеральний директор компанії-власника готелю ISTIL Management Вадим НОЗДРЯ (компанія надає фінансову підтримку ініціативі).

 

Відео дня

Він зазначив, що ІSTIL Management працює над реконструкцією вказаної будівлі понад два роки. Безпосередньо будівельні роботи на об’єктів ведуться рік.

“Коли я побачив коротку історичну довідку з переліком тих осіб, які на початку ХХ століття мали відношення до будівлі готелю “Лейпциг”, – вони там мешкали, зупинялися, збиралися і проводили громадські заходи - я, чесно кажучи, відчув свою певну недоосвідченість в цьому питанні. Я навіть не міг собі уявити, що всі ці люди могли б в один період часу в одному й тому місці зібратись... І це місце – це був відомий нам будинок на розі вулиць Прорізна та Володимирська”, - сказав В.НОЗДРЯ.

За його словами, у зв’язку з цим дизайнерам, які працюють над реконструкцією будівлі поставлено завдання “для збереження духу цього будинку” використати образи тих видатних людей у внутрішньому оздобленні, в інтер’єрах готелю та номерів.

“Пам’ятка не втрачає свій статус. Вона ретельно охороняється і буде збережена”, - запевнив В.НОЗДРЯ.

У приватній власності ISTIL Management будівля готелю “Лейпциг” перебуває з середини 2009 р. З комунальної власності будинок був відчужений значно раніше і змінив кількох власників.

“Перше, що ми зробили, - це зафіксували будівлю таким чином, щоб вона нікуди не «поїхала», бо нею ніхто не займався більш ніж 10 років. До кінця цього року фактично вся будівельна частина нової споруди площею 19 тис. кв. метрів буде закінчена. Прорахована дата введення готелю експлуатацію в травні наступного року буде дотримана”, - повідомив гендиректор компанії.

За його словами, це буде новий сучасний готель. “Це трохи більше, ніж чотири, і трохи менше, ніж п’ять зірок. Бо ми не робимо акценти на розкіш і відповідно на ціну перебування в готелі”, - зауважив В.НОЗДРЯ.

Він додав, що вартість усіх робіт з реконструкції будинку становить понад 30 млн. доларів без ПДВ. У готелі буде 173 номери.

За словами генерального директора, багато часу пішло на проектування, бо була велика кількість проблем інженерно-технічного характеру, і лише після їх вирішення розпочато будівництво.

“Всі архітектурні елементи фасаду будівлі, яка власне є об’єктом охорони, будуть збережені. На жаль, під час попередніх реконструкцій, що проводилися ще у 90-х роках, вони були дещо змінені, порівняно з первісним проектом архітектора Шимона Цуга, але будуть відтворені. Команда реставраторів, яка в нас задіяна, має величезний досвід, якщо їх допустили до такої перлини, як Михайлівський собор. Тому вони у нас дуже сумлінні”, - повідомив В.НОЗДРЯ.

За його словами, ще торік компанія підписала договір з уповноваженим агентом з розміщення офіційних груп УЄФА про розміщення в “Лейпцигу” гостей фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Крім того, В.НОЗДРЯ зауважив, що компанія зацікавлена в отриманні від Європейського банку реконструкції та розвитку кредиту на будівництво готелю. “Ми не будемо заперечувати нашого великого бажання в тому плані, щоб ЄБРР дійсно долучився до цього проекту. Такого кредиту ще не було. Сьогодні ми будуємо за власний кошт”, - повідомив В.НОЗДРЯ.

Раніше ЗМІ повідомляли, ЄБРР може надати ISTIL Group кредит на 27 млн. доларів США на реконструкцію готелю "Лейпціг" у Києві. Рада директорів ЄБРР планує розглянути це питання на засіданні 12 липня.

Довідка УНІАН. Будинок на вул. Прорізна, 24/39 був побудований в 1900 році, і до 1917 року в ньому знаходилася кондитерська "Маркіза", а частину кімнат займали мебльовані номери "Палермо". За радянських часів у ньому відкрився двоповерховий ресторан "Лейпціг", а з початку 90-х років минулого століття будівля пустувала.

Відомо, що свого часу в будинку, де буде відкриють реконструйований готель “Лейпциг”, зупинялись Федір Шаляпін, Володимир Маяковський, Анна Ахматова, Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Серж Лифар, Олександр Довженко, Михайло Грушевський, Казимир Малевич, Ігор Сікорський.

ISTIL Group належить британському бізнесменові пакистанського походження Мохаммаду ЗАХУРУ. Основними напрямками інвестицій ISTIL є медіа, нерухомість, кіновиробництво та кіно дистрибуції, промислове виробництво та екологічні проекти.