Київ. 23 червня. УНІАН. Правозахисники констатують, що в Україні за останні півтора роки ситуація із катуваннями та поганим поводженням у міліції та пенітенціарній системі загострилася.

Про це сказав співголова Харківської правозахисної групи Євген ЗАХАРОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему: “26 червня – Міжнародний День захисту жертв катувань”.

Він зазначив, що за даними соціологічних досліджень, проведених в 2009-2010 роках, оціночна кількість постраждалих від незаконного насильства в міліції в 2010 році становила 780-790 тис., в 2009-604 тис. осіб. «Це означає, що кожні 40 секунд в міліції відбувається акт незаконного насильства», - сказав Є.ЗАХАРОВ. Він нагадав, що в 2010 році в установах міліції загинула 51 людина, а станом на 20 червня 2011 року 26 загиблих.

Відео дня

За словами Є.ЗАХАРОВА, в деяких слідчих ізоляторах, насамперед в Києві, Харкові, Донецьку, Сімферополі, Дніпропетровську, спостерігаються катування умовами тримання. Правозахисник повідомив, що в Лукьянівському СІЗО знаходиться близько 4 тис. обвинувачених у скоєнні злочинів за наявності 2 тис. 900 місць.

Він також нагадав, що за міжнародними стандартами на одну особу має припадати 4 м. кв. площі, за українським законом - 2,5 м. кв. , тобто спостерігається порушення на рівні закону. «Самі умови перебування в таких камерах є просто нестерпними, і це ні що інше, як катування умовами тримання», - сказав він.

Є.ЗАХАРОВ зазначив, що проблема переповненості слідчих ізоляторів лише частково пов'язана з фінансуванням системи установ утримання під вартою. За словами правозахисника, у набагато більшій мірі ця проблема залежить від ідеології і системи кримінального правосуддя щодо утримання під вартою обвинувачуваних.

Він також відзначив, що правоохоронці «списують» нерозкриті вбивства на інших людей, застосовуючи катування, щоб отримати зізнання у скоєнні злочину. «Таких випадків, на жаль, доволі багато», - додав Є.ЗАХАРОВ.

Представник Харківської правозахисної групи, адвокат Аркадій БУЩЕНКО вважає, що ГПУ має вважати одним із своїх головних завдань - подолання катувань у правоохоронних органах і пенітенціарній системі. «Я не бачу перешкод для будь-якого прокурора провести ефективне розслідування катувань. Якщо таке розслідування буде проводитися ефективно, якщо винні будуть покарані на систематичній основі, я думаю, що це буде потужним сигналом правоохоронцям, що цього не треба робити», - сказав він.

На переконання А.БУЩЕНКА, вищі судові інстанції мають сформулювати своє ставлення до використання доказів із застосуванням катувань. «Це має бути чітко висловлене ставлення, у будь-якому вигляді, зокрема, резолюції, постанови пленуму. Якщо вони систематично будуть скасовувати рішення нижчих судів, які побудовані на незаконно отриманих доказах, це буде також дуже сильний сигнал нижчим судам. Якщо такі докази не будуть прийматися, ніхто не буде катувати», - додав він.