Київ. 21 червня. УНІАН. 2-7 липня в Україні відбудеться перший міжнародний трофі-марафон за маршрутом Київ – Шацьк.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили організатори II етапу Чемпіонату України з трофі-рейдів «Україна Трофі» (Ukraine Trophy) - президент Асоціації розвитку позашляхових видів спорту, керівник комітету з трофі-рейдів ФАУ, Сергій ОСАДЧИЙ, президент НОК України Сергій БУБКА, народний депутат, учасник змагань, призер першого туру Чемпіонату України Віктор ЯНУКОВИЧ та голова наглядової ради приватного акціонерного товариства «Метал Юніон» Руслан ЦИПЛАКОВ.

За словами організаторів, 2011 рік став переламним у розвитку позашляхових видів спорту в Україні, адже вперше проводиться повноцінний чемпіонат країни, а його етап обіцяє стати наймасштабнішим змаганням в історії трофі-рейдів як за складністю, тривалістю і довжиною маршруту, так і за рівнем організації та кількістю учасників.

Відео дня

Учасники прес-конференції особливо підкреслили, що «Україна Трофі» пройде у мальовничих місцевостях українського Полісся по так званому північному кордону, а віковічні ліси, підступні болота, безліч річок та річечок – стануть найкращою «ареною» для позашляхових змагань, бо не тільки складність маршруту приваблює організаторів та учасників трофі-рейду - краєвиди, пам'ятки історії та архітектури, давні легенди прабатьківщини слов'ян стануть невід'ємною складовою «Україна Трофі», девізом яких є «Пізнай Україну!». Кожна зупинка на шляху трофі-рейду являтиме собою надзвичайно цікавий туристичний об'єкт.

Говорячи про власний досвід участі у таких змаганнях, В.ЯНУКОВИЧ, зокрема наголосив, що до минулого року – поки сам не почав займатися цим видом спорту, «до свого сорому, не знав, що наша країна така красива». «І все те, що я побачив у минулому році, захотілося вивести на принципово новий рівень», - додав він.

«На жаль, у нашій країні не розвинутий місцевий туризм, а люди звикли мислити стереотипами про те, що десь за кордоном краще. А наша країна – найкрасивіша, і це треба розвивати і показувати», - зазначив В.ЯНУКОВИЧ, наголосивши, що розвиток внутрішнього туризму – одна з цілей проведення змагань. «Україна Трофі» – це бренд, який потрібен для того, щоб розвивати Україну», - зазначив він.

У свою чергу С.БУБКА заявив, що Національний Олімпійський комітет підтримує різноманітні змагання, у тому числі цей екстремальний вид спорту, де виступають дуже сильні люди.

«Для цього спорту треба мати справжній бійцівський спортивний характер і гармонійно взаємодіяти з природою. Однозначно ми підтримуємо цю ініціативу, оскільки сьогодні для України й української нації дуже важливий фактор – збереження здоров’я, і до спорту, до фізичної активності потрібно залучати якнайбільше молоді, як і до особливого гармонійного ставлення до природи», - зазначив президент НОК, додавши: «Україну необхідно відкривати для всього світу, і саме такими змаганнями ми можемо багато зробити для популяризації України у світі».

С.ОСАДЧИЙ наголосив: «Ми презентуємо Україну перед міжнародними учасниками і сподіваємося, що у подальшому ці змагання стануть найбільшими у Європі – в нас великі й амбіційні плани. Ми хочемо, щоб наші перегони увійшли б в одну лінійку з такими великими проектами, як серія Дакар».

Його підтримав Р.ЦИПЛАКОВ, який підкреслив: «Ми хочемо вийти на концепцію європейського чемпіонату. Наша країна дуже багата на рельєфи, має багато гір, лісів, озер. Усім відомий Париж-Дакар або Шовковий шлях, то чому б не провести в Україні Ukraine Trophy на європейському чи світовому рівні?».

Крім того, за словами С.ОСАДЧОГО, «Україна Трофі» задає нові стандарти проведення подібних змагань: жорсткі вимоги до безпеки автомобілів й учасників, екологічна відповідальність - марафон відбудеться на території 3-х заповідників за абсолютного дотримання екологічних правил регламенту, обов'язкової виплати всіма учасниками стандартних екологічних внесків. Крім того, всім учасникам змагань організатори запропонували зробити добровільний екологічний внесок на розвиток Національного природного парку «Шацькі озера».

Також організатори перегонів розповіли, що траса «Україна Трофі 2011», яка проходить маршрутом Київ-Шацьк і пролягає через три заповідники - Поліський, Рівненський та Швацький, є найжорсткішою та найдовшою ділянкою в Україні, одна із найскладніших у СНД. Змагання є унікальним як за довжиною маршруту - 1200 км, так і за тривалістю - 7 днів. «Україна Трофі» проводиться у 8 категоріях - від стандартних повноприводних позашляховиків, до підготовлених автомобілів, квадроциклів, мотоциклів.

Призовий фонд складає 500 тисяч гривень і буде розподілений серед переможців у всіх категоріях.

Урочистий старт міжнародного трофі-марафону відбудеться на столичному Майдані Незалежності 2 липня о 10.00. Організатори та спонсори обіцяють справжній парад позашляховиків та концерт рок-зірок. Того ж дня о 15.00 в районі мототраси у Пирогові відбудеться перший етап змагань - Пролог.

Довідка УНІАН. «Трофі-рейд» - змагання із подолання бездоріжжя, в якому, як правило, беруть участь позашляхові автомобілі, мотоцикли та квадроцикли. Основна відмінність трофі-рейдів від інших автомобільних змагань: щоб виграти, екіпаж має одночасно виконати декілька завдань: пройти спецділянку (маршрут по бездоріжжю) у визначений регламентом час та виконати низку спеціальних завдань на кожному етапі.

Беручи до уваги, що автомобілі для трофі-рейдів потребують спеціальної підготовки, яка часто робиться силами самих учасників перегонів, або ж у спеціальних майстернях, можна стверджувати, що трофі-рейди - найцікавіші та найскладніші автомобільні змагання, які є носієм справжнього спортивного духу і взірцем активного способу життя.