18 червня в Києві відбувся І Всеукраїнський з'їзд пошукових організацій України. На ньому були присутні представники пошукових організацій з 22 областей, які займаються пошуком і перепохованням загиблих воїнів Другої світової війни.

Голова оргкомітету з’їзду Ярослав Жилкін, говорячи про необхідність об’єднання пошуковців у Всеукраїнську організацію, зокрема, зазначив: «Україна - єдина серед учасників ІІ Світової війни не має профільного законодавства щодо увічнення пам’яті загиблих воїнів. Тому коли ми у якійсь області знаходимо останки і звертаємося до місцевої влади з питання їх перепоховання, то там просто не знають, що з ними робити. Це ніяк не регламентовано. Немає закону - отже, немає державної програми, немає відпрацьованої процедури. Тому часто нам доводиться все роботи самим , іноді навіть труни купуємо за власні кошти».

Говорячи про завдання Всеукраїнської організації, Ярослав Жилкін, зокрема, зазначив: «Необхідно вносити зміни до пошукового законодавства, яке сьогодні, м’яко кажучи, не ідеальне. Зокрема, слід невідкладно на державному рівні вживати заходів проти так званих «чорних археологів». Давайте говорити прямо - ніяких «чорних археологів» у нас немає, а є мародери, які грабують могили. На нашу думку, за це має бути введена кримінальна відповідальність. Можливо, це вдасться зробити, коли будуть вноситися зміни до Кримінального кодексу, ініційовані Президентом», - підкреслив Ярослав Жилкін.

Відео дня

Заступник голови ВГО «Союз «Народна пам'ять» Володимир Дорофєєв, говорячи про сьогодення та перспективи пошукового руху, зазначив, що Всеукраїнське об'єднання має стати голосом пошуковців у вищих ешелонах законодавчої та виконавчої влади. У свою чергу, обласні об'єднання пошуковців повинні тісно взаємодіяти з регіональними органами охорони історико-культурної спадщини, місцевими органами влади, ініціювати прийняття відповідних державних програм і брати найактивнішу участь у їх реалізації.

Ще одне завдання Всеукраїнського об’єднання – налагодження міжнародної співпраці. Керівник представництва Народного союзу Німеччини з догляду за військовими похованнями Ганс-Ульріх Шрадер, виступаючи на з’їзді, висловив надію, що зі створенням «Союзу «Народна пам’ять» це співробітництво стане більш плідним. «Хочу побажати вам успіху у вашій нелегкій справі. Коли бачиш, як плачуть родичі на могилі батька, який загинув у Другій світовій війні, і про якого вони не мали жодних відомостей, відчуваєш, що наша робота є правильною. Ми робимо перепоховання не тільки німецьких солдат, а й представників різних держав. З мертвими не воюють. Пам'ятаймо про те, що війна закінчена лише тоді, коли поховано останнього солдата», - зазначив пан Шрадер.

Виступаючи перед делегатами з’їзду, найстаріший пошуковець України Герард Кузнєцов зазначив: «Зараз руйнується пам'ять про події тієї страшної війни. Я багато спілкуюся з молоддю і хочу сказати, що дуже багато з них нічого не знають про той час, коли героїзм народу був масовим явищем. З кожним днем все менше нас, учасників тих подій, лишається в живих. Візьміть у нас нашу пам'ять, тому що незабаром ми помремо і те, що ми пам'ятаємо, може піти разом з нами».

На завершення з’їзду делегати одноголосно прийняли Меморандум, у якому закликають державні органи до плідної співпраці.

http://www.unm.org.ua

e-mail:office@unm.org.ua

tel: (044)362-77-61, (094)927-47-61