Київ. 16 червня. УНІАН. Експерти відзначають тенденцію зниження цін на ноутбуки в Україні з подальшим їх подорожчанням восени. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН сказав голова правління Групи компаній «DiaWest-комп’ютерний світ» Анатолій БАЛЮК.

«Цього року дуже різко впала середня ціна на ноутбуки. Це істотний тренд», - повідомив А.БАЛЮК. За його даними, до кризи 2008 року ноутбук в середньому коштував на 10-20% дорожче, ніж комп'ютер і монітор, торік ціни на них в середньому зрівнялися і становили близько 5 тисяч гривень, а цього року ціни на ноутбук в середньому знизилися до менш як 4,5 тис. грн., а за останній місяць – до менш як 3 тис. грн. в середньому.

За словами А.БАЛЮКА, зниження цін викликане затоваренням складів, яке виникло внаслідок політики вендерів із збільшення постачань до України. «Наприкінці весни в Україні зібралося дуже багато ноутбуків. У зв'язку з цим дистрибутори змушені продавати їх або в нуль, або навіть у мінус. Вони тиснуть на вендерів, ті дають компенсації, і у зв'язку з тим, що склад дуже перезатоварений в Україні, різко впали ціни», - пояснив А.БАЛЮК.

Відео дня

«Я думаю, що цей період, коли можна скористатися можливістю і купити дешево ноутбуки, триватиме до кінця серпня. За цей період надлишки будуть розпродані і ситуація вирівняється. І, як завжди, і вендери, і дистрибутори спробують відіграти свої збитки. Тому восени слід очікувати підвищення цін на ноутбуки», - додав А.БАЛЮК. На думку експерта, зростання цін на ноутбуки становитиме близько 10%.