Київ. 14 червня. УНІАН. У Києві 14-26 червня відбудуться урочистості з нагоди 10-річчя візиту Папи Римського Івана Павла ІІ до України.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН єпископ-помічник Києво-Житомирської дієцезії Римсько-католицької церкви в Україні Станіслав ШИРОКОРАДЮК.

За його словами, відзначення 10-ї річниці приїзду Папи Римського відбудеться під гаслом «Папа, Україна, я».

Відео дня

“Святкування кожного року цього ювілею – це постійне пригадування того, як це було. Це відбулося велике благословення через руки святішого отця нашої землі. Від того часу, як Папа приїхав, мені здається, відношення до католиків змінилося. Всі люди, які допомагали організовувати візит Папи, до сьогоднішнього дня залишились нашими друзями”, - сказав С.ШИРОКОРАДЮК.

Також він зазначив, що після візиту Івана Павла ІІ до України дуже багато людей згадали про свої католицькі коріння. Зокрема, у 2-3 рази зросла кількість дорослих людей, які хотіли б хреститись за католицьким обрядом.

“Ми зробили це святкування перш за все духовним. Починаючи від 23 червня, в усіх храмах України, особливо в Києві, буде відбуватись так звана Адорація Пресвятих Дарів (богослужіння - УНІАН)”, - наголосив С.ШИРОКОРАДЮК.

У свою чергу єпископ-помічник Київської архиєпархії Української греко-католицької церкви, голова оргкомітету святкувань Йосиф МІЛЯН повідомив, що до 10-ї річниці візиту Івана Павла ІІ до України була ідея встановити йому пам’ятник, але поки що це неможливо зробити. Крім того, до католицько Різдва у Ватикані буде встановлена ялинка, яку привезуть туди з України. За словами єпископа ЙОСИФА, це велика честь, і своєї черги привезти ялинку Україна чекала багато років.

Відтак у рамках святкування 10-річчя візиту Івана Павла ІІ 14 червня відкриється виставка «Папа, Україна, Я»: пам'ятні речі, світлини, мистецькі твори, книги («Український дім»); відбудеться Божественна Літургія у Патріаршому соборі Воскресіння Христового (вул. Микільсько-Слобідська, 5) та відкриття пам'ятного знаку на честь відвідин Блаженним Папою Римським Іваном Павлом II України.

Того ж дня у кінотеатрі «Кінопалац» (вул. Інститутська, 1) можна буде переглянути фільм «Кароль - Людина, яка стала Папою».

24 червня в «Українському домі» відбудеться дискусія «Візит Папи Римського Блаженного Івана Павла II в Україну: уроки для держави та суспільства». В ній візьмуть участь Блаженніший Любомир ГУЗАР, генеральний секретар Синоду єпископів Католицької церкви архієпископ Микола ЕТЕРОВИЧ, відомі вчені, політики, громадські діячі.

Там же буде презентовано українське видання книги Джорджа ВАЙҐЕЛЯ «Свідок надії. Життєпис Папи Івана Павла II».

Увечері того дня в Національній опері України імені Тараса Шевченка відбудеться опера «Мойсей», благословенна Блаженним Папою Римським Іваном Павлом II.

У суботу, 25 червня, у Храмі Миколи Чудотворця на Аскольдовій могилі пройде Божественна Літургія та урочистості, а також виставка-конкурс флористики «Квіти для Папи».

Також на Контрактовій площі того дня о 22.00 відбудеться вулична вистава Львівського академічного театру «Воскресіння» - Кароль Войтила, «Йов».

Крім того, у рамках заходів до 10-річчя приїзду Папи Римського протягом дня 25 червня плануються молодіжні флеш-моб та квест на Хрещатику та Майдані Незалежності.

Довідка УНІАН. Папа Римський Іван Павло II відвідав Україну з пастирським візитом 23-27 червня 2001 року на запрошення Президента України, єпископів Української греко-католицької церкви та Римо-католицької церкви. Тоді Папа Римський побував у Києві та Львові, зустрівся з представниками Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій та беатифікував 27 греко-католицьких новомучеників.

1 травня 2011 року Папа Римський БЕНЕДИКТ XVI зарахував свого попередника Івана Павла II до лику блаженних.

Урочисті богослужіння, що прославляють блаженного Папу Римського Іоанна Павла II, проходитимуть кожен рік 22 жовтня - у день початку його понтифікату.