Київ. 10 червня. УНІАН. Українська православна церква Київського патріархату наполягає на передачі їй Миколаївського храму, що будується на території Меморіалу Героям-Чорнобильцям на вул. Нагорній у Шевченківському районі столиці.

Про це голова інформаційного управління УПЦ КП єпископ ЄВСТРАТІЙ (ЗОРЯ) заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його інформацією, закладення храму святителя Миколая було звершене патріархом Київським і всієї Руси-України ФІЛАРЕТОМ у 1995 р. і з того часу на цьому місці діє громада УПЦ КП. У 2003 р. поруч з місцем будівництва для регулярного богослужіння громада КП встановила тимчасовий малий храм – каплицю. У грудні 2004 р. після завершення будівництва основної частини ФІЛАРЕТ освятив хрести та куполи храму.

Відео дня

Водночас, зазначив Є.ЗОРЯ, у 2007 р. без будь-якого обговорення з громадою КП Шевченківська районна влада Києва підписала угоду про право розпоряджатися храмом з новоутвореною громадою Української православної церкви Московського патріархату, яка мала б забезпечити завершення його будівництва.

“Цей договір має термін дії та умови дії. Головною умовою дії цього договору було перерахування благодійного внеску. Причому чітко вказано, якими частинами цей благодійний внесок, в які терміни повинен бути перерахований на рахунки Шевченківської адміністрації. Нам достовірно відомо, що ніяких коштів за цим договором перераховано не було. Термін дії договору закінчився багато років тому – у 2009 р., цей термін вже сплив, а гроші не були перераховані. Тому цей договір не може бути підставою для перебування громади УПЦ МП у храмі. Цей договір не є дійсним. Це лише історія і папір”, – заявив Є.ЗОРЯ.

Він зазначив, що громада УПЦ КП неодноразово зверталась і до районної, і до міської влади столиці з проханням вирішити питання про передачу їй зазначеного храму, але досі жодної конкретної відповіді надано не було.

Є.ЗОРЯ також повідомив, що 26 квітня цього року на 25-ті роковини Чорнобильської катастрофи у храмі Святого Миколая була звершена літургія патріархом ФІЛАРЕТОМ, єпіскопатом, духовенством УПЦ КП.

“Були присутні і представники Шевченківської районної влади на чолі з нинішнім головою Шевченківської райдержадміністрації, після цього відбулося покладання квітів до кургану пам’яті. Ніяких питань щодо того, що тут громада КП молиться і звершує богослужіння ніхто не ставив. Бо цілком очевидно, що та громада, яка опікувалась цим храмом, яка молиться вже 7 років на цьому місці, вона і звершує богослужіння тут”, - підкреслив представник УПЦ КП.

Однак наприкінці травня, за інформацією Є.ЗОРІ, постійна комісія Київради з питань власності підтримала проект рішення про передачу храму Святого Миколая громаді УПЦ Московського патріархату. Цей проект рішення планується винести на найближче засідання Київради.

Водночас УПЦ КП не було повідомлено про рішення комісії Київради, стверджує єпископ. За його словами, не маючи жодних сумнівів, що храм згодом буде передано громаді Київського патріархату, 4 червня ц.р. ФІЛАРЕТ освятив його, “щоб там могла звершуватися молитва”. А зранку 8 червня, як повідомив єпископ, група молодиків “рейдерського вигляду” збила замок і намагалась вдертися в храм. “Люди, які оберігали цей храм, не дозволили це зробити. А коли вони зрозуміли, що викликано міліцію, втекли. Але немає в нас зараз впевненості, що спроби силового захоплення храму не повторяться”, - зазначив Є.ЗОРЯ, додавши, що церкву цілодобово охороняють представники українських патріотичних і громадських організацій.

У свою чергу патріарх Київський і всієї Руси-України ФІЛАРЕТ звернувся до голови КМДА Олександра ПОПОВА та секретаря Київради Галини ГЕРЕГИ з проханням вирішити питання про передачу храму Святого Миколая громаді УПЦ Київського патріархату. Також патріарх обіцяє завершити будівництво храму і ввести його в експлуатацію.

“Ми сподіваємося, що київська влада прийме правильне і зважене рішення в цьому питанні”, - сказав Є.ЗОРЯ.