Київ. 8 червня. УНІАН. Верховна Рада та уряд в Україні не є самостійними, бо ключові рішення ухвалюються Президентом та його Адміністрацією. Про це сказала на прес-конференції в агентстві УНІАН керівник політичних програм Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана КОНОНЧУК, посилаючись на результати моніторингу.

Вона зазначала, що предметом моніторингу були події та рішення за період з січня по травень 2011 року. За її словами, зокрема проводилось опитування з 30 травня по 6 червня поточного року 21 експерта щодо процедур ухвалення політичних (державних) рішень. Вона зазначила, що на основі цих опитувань та дослідження ситуації і зроблені центром узагальнюючі висновки.

С.КОНОНЧУК зазначила, що в Україні утвердилася модель “патрон-клієнт”. За її словами, при такій моделі підбір і розстановка кадрів на ключові політичні та управлінські позиції в державі, здійснюється переважно “за ознакою родинних, особистих, дружніх або регіональних зв’язків”. За її словами, “батьками цієї моделі були всі, хто починав працювати в період правління Леоніда КУЧМИ”.

Відео дня

Керівник політичних програм Українського незалежного центру політичних досліджень зазначила, що при такій моделі, котра базується “на персональних зв’язках, то очевидно, що ступінь ризиків у ній достатньо високий”. За її словами, головний ризик в тому, що “неможливими стають реформи, і, зокрема, принципово неможливою стає протидія корупції, бо тоді боротьба з цим явищем мала б бути спрямована на самих агентів влади, які пов’язані якимись спільними особистими зв’язками”. Вона додала, що ще одним політичним ризиком, є те, що, рішення, які готуються є “в інтересах вузького кола осіб і готуються не достатньо публічним чином”.

С.КОНОНЧУК наголосила, що в даній моделі центр ухвалення рішень в державі “перемістився і утвердився в президентській команді”. За її словами, це сталося відразу “після перемоги Віктора ЯНУКОВИЧА на президентських виборах”. Вона зазначила, що на основі моніторингу прийняття рішень можна говорити, що саме В.ЯНУКОВИЧ та його оточення “ставлять остаточну крапку у багатьох політичних дискусіях, які точаться між різними групами еліт, котрі конкурують в оточенні Президента”. “Натомість роль Верховної Ради України як політичного органу і роль уряду дуже знизилась”, - наголосила С.КОНОНЧУК. Вона зазначила, що 100 % опитаних експертів, серед яких, зокрема, представники неурядових організацій, наукових інститутів, бізнес сфер, відзначили “небувало підлеглу роль парламенту, який зараз практично не виробляє самостійних проектів рішень з найбільш принципових питань суспільного розвитку”. За її словами, роль уряду також незначною. “Уряд на даний час настільки підпорядковує свою діяльність Президенту і тому курсу, який пропонує він, що не виробив навіть власної програми діяльності, що мав би зробити відповідно до Конституції України”, - підкреслила С.КОНОНЧУК.

Експерт проекту Українського незалежного центру політичних досліджень з аналізу політичних ризиків Ігор НЕМЧИНОВ наголосив, що дискусія, яка розгорнулася стосовно співробітництва України з МВФ показала, що “ні глава Нацбанку, ні прем’єр-міністр, ні віце-прем’єр-міністр вони не є людьми, які самостійно можуть ухвалювати рішення щодо продовження чи не продовження співпраці з цією організацією”. Він зазначив, що все не на користь України, коли люди з вищого ешелону влади не мають якоїсь однієї позиції, зокрема, щодо співпраці з МВФ.

І.НЕМЧИНОВ наголосив, що приватизація “Укртелекому” показала, що “процедури, які супроводжують приватизацію настільки великого об’єкту вони є не зовсім зрозумілими для іноземних інвесторів”.

Експерт проекту Українського незалежного центру політичних досліджень з аналізу політичних ризиків наголосив, що з початку наступного року має бути запроваджено ринок землі сільськогосподарського призначення. Він зазначив, що йшлося про те, що в продовж першого півріччя мають бути ухвалені закони, які для цього необхідні, але цього не відбулося. “Якщо їх будуть протискувати все-таки аби вкластися в ці терміни, то існує велика вірогідність того, що будуть ухвалені сирі закони, які потім треба буде вдосконалювати впродовж двох-трьох тижнів ”- додав він. За його словами, будь-які непродумані рішення в цьому питанні сприятимуть значному погіршенню становища тих людей, які сьогодні володіють землею. Він зазначив, що це також може призвести до застосування величезної кількості корупційних схем при продажу землі.