Київ. 7 червня. УНІАН. На Чернігівщині закінчено реалізацію проекту з проведення громадських експертиз діяльності органів виконавчої влади.

Сьогодні в УНІАН було презентовано аналітичний звіт «Громадські експертизи» в рамках проекту «Зробимо діяльність органів виконавчої влади підзвітною та прозорою», що був реалізований впродовж року центром «Доброчин».

Керівник проекту, представник центру «Доброчин» Наталія ДРОЗД повідомила, що одним з важливих питань, яке потребує вирішення, залишається налагодження ефективної, зрозумілої громадянам і при цьому обов'язково прозорої та відкритої діяльності органів влади.

Відео дня

«Громадяни готові довіряти владі, але такій владі, яка не лише на словах діє в інтересах громади, але й обирає для вирішення ті проблеми, якими живе громада сьогодні, та дає позитивні результати з їх подолання», - сказала вона.

При цьому Н.ДРОЗД зазначила, що подолання відокремленості органів влади від вирішення реальних життєво важливих питань та, одночасно, існуючої на сьогодні самоізоляції значної частини людей від участі в організації життя територіальної громади, є непростим завданням. За її словами, необхідно пам'ятати, що пасивна позиція та перекладання відповідальності виключно на органи влади може призвести до лише періодичних сплесків невдоволення громадян, які до конструктивних змін не призводять.

«Громадськість не може залишатися осторонь прийняття рішень, а має використовувати всі існуючі можливості задля таких змін в органах влади, які дозволять забезпечувати права громадян та запобігати їх порушенню», - додала Н.ДРОЗД.

За її словами, організації громадянського суспільства можуть допомагати владі бути ефективною, бачити та виправляти певні недоліки в її діяльності, пропонуючи шляхи вирішення проблемних питань.

Н.ДРОЗД наголосила, що проведення громадських експертиз, як одного з доступних механізмів участі громади, є підходом, який дає змогу враховувати соціальні чинники у плануванні. Крім того, ефективне застосування таких механізмів сприяє налагодженню системного діалогу органів виконавчої влади і громадськості, підвищенню якості підготовки та прийняття рішень з важливих питань з урахуванням думки громадськості, а також створення умов для участі громадян в розробці проектів таких рішень.

У свою чергу, громадський експерт центру «Доброчин» Олена КОРОЇД зазначила, що в українському законодавстві право громадян на участь в управлінні державними справами закріплено давно, але практичні механізми почали розроблятися тільки з 2003 року. За її словами, важливим кроком до налагодження громадської участі в державних справах було прийняття у 2008 році постанови Кабінету міністрів про Порядок сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, якою визначено процедуру сприяння проведенню інститутами громадянського суспільства зазначеної експертизи.

Громадський експерт з Чернігівського центру прав людини Олександр ПІДГОРНИЙ зазначив, що громадські експертизи - це новий і ефективний механізм, який можуть використовувати громадські організації. Він повідомив, що рекомендації, які будуть вироблені в ході проведених чотирьох громадських експертиз, враховуватимуться органами виконавчої влади.

О.ПІДГОРНИЙ повідомив, що аналітичний звіт видано в рамках проекту «Зробимо діяльність органів виконавчої влади підзвітною та прозорою», який реалізується Центром «Доброчин» за підтримки Фонду Регіонального Співробітництва Чорного моря, проекту Фонду Маршала (США). Мета проекту - посилити участь органів громадянського суспільства в процесі прийняття рішень на регіональному та місцевому рівнях.