Київ. 2 червня. УНІАН. Вища кваліфікаційна комісія суддів України провела перше анонімне тестування кандидатів на посаду судді.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова ВККСУ Ігор САМСІН.

 

Відео дня

За його словами, з метою визначити рівень загальнотеоретичних знань у галузі права осіб, які претендують зайняти вакантні посади суддів, ВККСУ відповідно до вимог закону про судоустрій і статус суддів 22 травня провела перше анонімне тестування кандидатів на посаду судді.

Цей іспит одночасно відбувався на базі чотирьох вищих навчальних закладів: Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Львівського національного університету ім. Івана Франка, Національного університету “Одеська юридична академія” та Харківської національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого.

І.САМСІН зазначив, що всього у тестуванні взяли участь 3385 кандидатів, які претендували на 686 прогнозованих вакантних посад.

Голова ВККСУ підкреслив, що усі етапи тестування проходили в умовах жорсткої конфіденційності, а іспитові роботи перевірялись з використанням спеціального автоматизованого обладнання.

За результатами тестування, з усіх його учасників 2440 кандидатів набрали 60 і більше балів, 1344 – 70 і більше балів, 896 – 75 і більше балів, 529 – 80 і більше балів.

І.САМСІН зауважив, що за результатами іспиту комісія ухвалила рішення збільшити кількість вакансій суддів на 30%. Таким чином, на суддівські посади попередньо було відібрано 896 кандидатів, а “прохідними” на іспиті стали 75 балів зі 100 можливих.

Голова ВККСУ додав, що наступним етапом добору на посаду судді для кандидатів стане кваліфікаційний іспит, який планується провести до кінця червня.

Як повідомляв УНІАН, 7 липня 2010 року Верховна Рада ухвалила закон про судоустрій і статус суддів. Цей документ визначив новий порядок зайняття посади судді. З метою підвищення прозорості процесу добору кандидатів та професійності суддівського корпусу законом передбачено проведення попереднього відбору кандидатів за результатами анонімного тестування з визначення рівня їх правових знань.