Київ. 1 червня. УНІАН. Експерти вважають найімовірнішими сценаріями розвитку подій довкола придністровського конфлікту у найближчі п'ять років - збереження «статус-кво» та врегулювання за російським сценарієм шляхом реалізації так званого «Плану Козака-2».

Про це повідомила директор Інституту світової політики Альона ГЕТЬМАНЧУК під час презентації в агентстві УНІАН дослідження Інституту світової політики «Сценарії придністровського конфлікту. Виклики європейській безпеці».

 

Відео дня

А.ГЕТЬМАНЧУК зазначила, що ці два сценарії набрали найбільшу кількість балів - 8.

Далі рейтинг виглядає наступним чином: європеїзація Придністров'я - 5,5 балів, приєднання Придністров'я до складу Росії -1,5, міжнародний протекторат у Придністров'ї - 1,3, приєднання Придністров’я до складу України - 1,2, відновлення гарячої фази конфлікту - 1, визнання незалежності Придністров'я - 0,5.

За словами А.ГЕТЬМАНЧУК, ймовірність реалізації кожного сценарію у найближчі п’ять років визначена за 10-бальною системою на основі середнього арифметичного зведених оцінок 32 опитаних фахівців із придністровського врегулювання з України, Молдови, Росії, країн ЄС та США.

А.ГЕТЬМАНЧУК зазначила, що мета дослідження - аналіз можливих сценаріїв розвитку ситуації довкола Придністровського конфлікту, передбачення можливих ризиків та переваг при реалізації того чи іншого сценарію. А.ГЕТЬМАНЧУК вважає, що матеріали дослідження стануть в нагоді як широкому загалу, так і вузькому колу фахівців: експертам, політикам, дипломатам, що беруть безпосередню участь у врегулюванні. Також дослідження є своєрідним дороговказом для урядів, які намагаються вирішити конфлікт, додала вона.

А.ГЕТЬМАНЧУК також зазначила, що унікальність дослідження полягає в тому, що вперше були оцінені всі можливі сценарії розвитку ситуації в Придністров'ї. «Ми виходили з того, що це дослідження буде корисним саме сьогодні, коли ми бачимо певну активізацію навколо придністровського процесу», - сказала вона.

Проект здійснено за підтримки Міжнародного Вишеградського фонду та Чорноморського трасту регіональної співпраці - проекту німецького фонду Маршалла. Партнерами Інституту світової політики виступили громадські організації та аналітичні центри чотирьох країн - Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії.

Експерт з придністровського врегулювання Євгеній ЄНІН у свою чергу зазначив, що на сьогодні ситуація, яка склалася як у переговорному процесі, так і у взаєминах між ключовими гравцями у придністровському врегулюванні, свідчить про те, що жоден з гравців самотужки не може вивести ситуацію з глухого кута. «У разі, якщо у жодного з гравців не виявиться достатньо зусиль, щоб зрушити конфлікт, ми передбачаємо продовження статусу неврегульованості конфлікту. На жаль, наслідки такого процесу будуть більш ніж негативними як для європейської безпеки, так і для національної безпеки України», - сказав він.