Київ, 1 червня. УНІАН. В Україні у червні відбуватимуться заходи з нагоди 70-річного ювілею відомого актора, режисера та сценариста Івана Миколайчука.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Національної спілки кінематографістів України Сергій ТРИМБАЧ.

"До ювілею митця підготовлено збірку фільмів у форматі DVD за підтримки Міністерства культури України та Національного центру Олександра Довженка, а також завершується створення сайту, присвяченого Івану Миколайчикові, українською, російською та англійською мовами, видання фотоальбому "Іван Миколайчук. Магія любові", - сказав С.ТРИМБАЧ.

Відео дня

У свою чергу головний редактор журнал "Кіно-Театр" Лариса БРЮХОВЕЦЬКА додала, що завтра, 2 червня, о 10.30 в Галереї мистецтв НаУКМА відбудуться презентація книги Йоанни ЛЕВИЦЬКОЇ "Повернення до коріння. Українське поетичне кіно" та наукова конференція "Авторський кінематограф Івана Миколайчука".

"Упродовж червня в кінотеатрах Києва, Чернівців, Львова, на телебаченні відбуватиметься ретроспектива фільмів Івана Миколайчука", - додав кінорежисер, народний артист України, академік Академії мистецтв України Роман БАЛАЯН.

Крім того, за його словами, 14-15 червня у Чернівцях відбудеться молодіжний кінофестиваль документального кіно, вистава "Небилиці про Івана..." (за однойменним сценарієм І.Миколайчука) у постановці Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької (режисер-постановник Вадим СІКОРСЬКИЙ), а також вечір в Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської.

С.ТРИМБАЧ додав, що 15 червня на батьківщині І.Миколайчука в селі Чортория також відбудуться ювілейні урочистості. Крім того, 17 червня ювілейні заходи відбудуться у приміщенні Національного театру імені Івана Франка. У програмі - виступи тріо "Золоті ключі" у складі співачок Ніни МАТВИЄНКО, удови режисера Марії МИКОЛАЙЧУК та Валентини КОВАЛЬСЬКОЇ.

Довідка УНІАН. Іван Миколайчук - український актор, режисер, сценарист. Працював в кіно у 1960-80-ті роки, був одним із найяскравіших символів національного кіномистецтва. Саме з його іменем пов’язано розквіт явища, яке дістало назву Українського Поетичного кіно.

Заслужений артист УРСР (1968), лауреат республіканської премії імені М.Островського (1967). Кавалер орденів Трудового Червоного Прапора (1971), Дружби народів (1981).

Лауреат Державної премії України імені Т.Г.Шевченка (1988, посмертно).