Київ. 27 травня. УНІАН. 27–29 травня в Києві, в музеї ім. Михайла Грушевського, відбудеться перша в Україні Міжнародна науково-практична конференція з генеалогії "Українські генеалогічні читання".

Про це повідомив кандидат історичних наук, завідуючий сектором генеалогічних та геральдичних досліджень Інституту історії НАН України Валерій ТОМАЗОВ на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, в конференції візьмуть участь провідні історики з України, Росії, Польщі та Білорусі, які розглянуть питання теорії, методології та практики генеалогії та родової геральдики, генеалогію родів різного соціального та етнічного походження, пов’язаних з Україною.

Відео дня

«Мета конференції - познайомити людей, які багато років читають праці один одного, а тепер вони матимуть можливість познайомитись, обговорити певні питання, знайти спільні проекти, над якими могли б працювати», - сказав В.ТОМАЗОВ. Крім того він зазначив, що в ході конференції планується представити надбання української національної генеалогії.

Голова Російського генеалогічного товариства, віце-президент Міжнародної генеалогічної академії Ігор САХАРОВ зазначив, що розвиток генеалогічних досліджень і цікавість людей до генеалогії є дуже важливими питаннями, оскільки виросло покоління людей, які погано орієнтуються у своїй власній родословній. «Люди, які не відчувають кореневу приналежність до свого народу, - це не зовсім повноцінні люди», - вважає І.САХАРОВ.

Меценат, голова Музею Шереметьєвих Олексій ШЕРЕМЕТЬЄВ побажав, щоб подібні конференції відбувалися щорічно. «Дуже просто керувати народом, у якого немає пам'яті», - сказав він.

Кандидат історичних наук, завідуючий сектором геральдики та нумізматики Інституту історії НАН Республіки Білорусь Олексій ШАЛАНДА зазначив, що багато родин українців, білорусів, росіян та поляків пов'язані між собою, хоч і проживають у різних країнах. Відповідно, за його словами, документи знаходяться в архівах різних країн і тому співпраця в галузі генеалогії є дуже важливою.

Організатори конференції - Інститут історії України НАН України та Музей історичних і культурних реліквій родини Шереметьєвих.