Київ. 26 травня. УНІАН. 31 травня у Брюсселі відбудуться робочі зустрічі представників Європейської асоціації українців з Клубом друзів України у Європарламенті з метою напрацювання плану проукраїнських дій та акцій у Брюсселі.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив президент Європейської асоціації українців Олексій ТОЛКАЧОВ.

Він нагадав, що 24 травня у Європарламенті було утворено Клуб друзів України – “EU-Ukrainian Club”. До його складу увійшли 20 членів Європарламенту і 32 народні депутати України.

Відео дня

О.ТОЛКАЧОВ зауважив, що по суті це означає виникнення в українському парламенті групи, яка “буде лобістом українських інтересів”. За його словами, ініціаторами створення такого клубу виступили євродепутат від Латвії Олександр МІРСЬКИЙ.

Як наголосив О.ТОЛКАЧОВ, до заснування Клубу друзів України вдалося залучити представників різних європейських політичних сил. При цьому від України до клубу увійшли представники чотирьох парламентських фракцій, окрім комуністів.

О.ТОЛКАЧОВ зауважив, що основними цілями Клубу друзів України є сприяння євроінтеграційним питанням. Зокрема, цілі клубу лежать у площині уніфікації законодавства, вирішення візових проблем, громадянських свобод, оборони, промисловості, транспорту тощо.

Він додав, що те, що створення клубу свідчить про надпартійну консолідацію європейських депутатів довкола спільної симпатії та зацікавленості в Україні. За словами О.ТОЛКАЧОВА, створення Клубу друзів України виявило велику кількість європейських парламентаріїв, які мають симпатії до України.

Європейська асоціація Українців очікує значного розширення можливостей для проведення проукраїнських заходів у Європарламенті – круглих столів, дискусій, виставок тощо.

Очікується, що до 1 серпня буде визначена структура клубу, а також призначені співголови клубу як від Європарламенту, так і від Верховної Ради України.

У свою чергу, директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир ФЕСЕНКО зауважив, що в цілому у новій політичній ситуації зростає роль Європарламенту, зростає необхіність політичної підтримки в процесі європейської інтеграції України.

“Зараз є потреба, щоб у ці суперечливі часи була допомога Україні просуватися шляхом європейської інтеграції”, - сказав політолог.

Він додав, що «для нас дуже важливо мати формат цивілізованого лобізму українських інтересів в Європарламенті».

«Тут головне - зробити так, щоб українське питання не було кулею у політичному футболі різних фракцій у Європарламенті. Треба, щоб лобіювали інтереси не стільки різних політичних сил у Європарламенті, скільки інтереси України й інтереси нашої євроінтеграції”, - додав В.ФЕСЕНКО.