Київ. 26 травня. УНІАН. у Головному військовому клінічному госпіталі Києва 27 травня протягом одного дня група із 200 провідних стоматологів-добровольців (членів Асоціації імплантологів України) проведуть безкоштовні операції з імплантації зубів ветеранам Великої Вітчизняної війни.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив президент Асоціації імплантологів, ініціатор акції Ярослав ЗАБЛОЦЬКИЙ.

За його словами, поки в Україні політики спекулюють на темі ветеранів війни, ініціатори акції уже рік піклуються про них. «І російські, і німецькі лікарі приїдуть до Києва і безкоштовно вставлять українським воїнам найсучасніші у світі зуби, які не потрібно знімати на ніч. А потім повернуться і проведуть для своїх людей похилого віку такі ж акції», - сказав він.

Відео дня

Вперше разом з українськими фахівцями оперувати ветеранів будуть 10 імплантологів з Німеччини, Бельгії, Польщі, Росії, Туреччини, Литви, Кіпру, Молдови та інших країн.

Акція «Якість життя для наших батьків» проводиться Асоціацією імплантологів і приватних стоматологів за підтримки Міністерства оборони з 2010 року і вже пройшла у 8 містах України. За цей час лікарі-добровольці встановили 193 ветеранам майже 1000 імплантатів.

Така акція також пройшла у Польщі, вони готуються у Росії, Казахстані та Грузії.

За словами доцента, президента Асоціації приватних стоматологів України Мирона УГРИНА, лікарі-стоматологи не є виключно заробітчанами, як зазвичай вважають, для кожного з них важливий моральний бік справи. «Маючи можливості, ми можемо зробити щось корисне для людей», - сказав він.

М.УГРИН додав, що дуже часто ветерани не ставлять собі імплантати, оскільки навіть не знають, що такі операції можуть для них робитися. «Ми обрали цю категорію ветеранів, оскільки вони є найбільш незахищеними. Коли кампанії, які займаються випуском імплантатів, побачили, що це не рекламна акція, а виключно благочинна, вони вишукувалися в чергу, аби надати допомогу», - сказав він.

У свою чергу перший заступник керівника Головного управління охорони здоров'я Києва Віталій МОХОРЕВ зауважив, що столична влада підтримала цю акцію, оскільки це справді нагальна проблема, яка потребує вирішення.

Він додав, що, зважаючи на популярність такої акції, час замислится про те, аби це робилося не лише зусиллями стоматологів. «Час замислитися над тим, аби ця акція мала дієву підтримку з боку держави», - сказав В.МОХОРЕВ.

За словами начальника Головного військового клінічного госпіталю Міноборони Михайла БОЙЧАКА, госпіталь уже другий рік поспіль бере участь у цій акції та вважає її досить корисною та цікавою. Він зауважив, що в рамках акції цього року одночасно госпіталізовано 100 осіб, а торік - 70. «Для наших фахівців це є дуже вагомим навчанням для обслуговування такої кількості пацієнтів одночасно», - сказав він.