Київ. 25 травня. УНІАН. Мешканці смт. Кирнасівка, що в Тульчинському районі на Вінниччині, вимагають звільнити голову Управління МВС у Вінницькій області Валерія НОНІКА у зв'язку з його бездіяльністю при спробі захоплення Кирнасівського цукрозаводу 19 травня, результатом чого стали тілесні ушкодження мешканців села та смерть одного з них.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН заступник голови Вінницької облорганізації Всеукраїнської незалежної профспілки "Трудящі" Андрій БОНДАРЕНКО.

Заступник голови профспілки зауважив, що міліцейському керівництву області було відомо про протистояння довкола цього цукрового заводу між його працівниками, мешканцями села та його новими власниками. Так, за словами А.БОНДАРЕНКА, вже після першої спроби захоплення цукрозаводу 26 березня цього року представники профспілки звернулися до районної міліції з вимогою порушити кримінальну справу за фактом інциденту, але їм було відмовлено.

Відео дня

І лише 16 травня прокуратура Тульчинського району Вінницької області скасувала постанову міліції щодо відмови про порушення кримінальної справи. Але це, за словами А.БОНДАРЕНКА, не допомогло, було скоєну другу спробу захопити цукрозавод. Він також зазначив, що міліція приїхала більш ніж через годину після того, як було зроблено виклик, хоча офіційно на час захоплення цей об'єкт мав перебувати під її охороною.

Заступник голови Незалежної федерації профспілок України Григорій КАБАНЧЕНКО зазначив, що мешканці села та працівники цукрозаводу вимагатимуть від Вінницької ОДА та прокуратури області звернутися до суду на захист інтересів держави та домогтися, щоб Кирсанівський цукровий завод було передано до державної власності. За його інформацією, при його продажу попереднім власником було допущено порушення законодавства, коли підприємство було реалізовано не цілісним майновим комплексом, а окремо - частину його приміщень було продано одній фірмі, а обладнання - іншій.

Г.КАБАНЧЕНКО також зазначив, що на сьогодні власник заводу так і не пред'явив профспілці ніяких документів, які б підтверджували факт його продажу.

За словами члена ініціативної групи смт. Кирнасівка Ганни СУПРУН, у випадку, якщо влада не зреагує на ситуацію довкола Кирнасівського цукрозаводу, мешканці села готові вдатись до перекриття доріг, а також вирушити пішою ходою на Київ.

Як повідомлялося, 19 травня близько 5-ї години ранку на території Кирнасівського цукрового заводу внаслідок конфлікту, який виник між працівниками підприємства з числа місцевих жителів та прибулими на завод особами у супроводі представника від ТОВ, якому було продано майновий комплекс заводу, помер чоловік. За даними міліції, за медичною допомогою до Тульчинської районної лікарні після силового протистояння на заводі звернулося 15 громадян, з яких 6 були госпіталізовані. Наразі троє перебувають у лікарні.

До територіального підрозділу міліції було доставлено 33 прибулих на підприємство осіб. У відділі зв'язків з громадськістю Управління МВС у Вінницькій області згодом заявили, що серед 33 затриманих, які прибули з Черкаської області на Кирнасівський цукровий завод Вінницької області, та брали участь у силовому конфлікті з місцевим населенням, 12 виявилися раніше судимими за тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Водночас 20 травня суд звільнив під заставу у 8 тис. грн. підозрюваного у завданні тілесних ушкоджень середньої тяжкості 66-річний місцевій жительці, який був затриманий працівниками міліції в порядку статті 115 КПК України.

Крім того, міліція перевіряє законність продажу майнового комплексу колишнього Кирнасівського цукрового заводу черкаському ТОВ. (Із 2006 року підприємство не здійснює господарську діяльність. З березня 2011 року власником комплексу будівель та споруд колишнього цукрозаводу стало київське ТОВ, а обладнання майнового комплексу – черкаське ТОВ).

Як йдеться в повідомленні, в ході перевірки господарської діяльності черкаського ТОВ з’ясувалося, що товариство займається заготівлею металобрухту, тому на обладнання заводу, яке оцінюється на суму понад 8 млн. грн., скоріше за все чекала участь перетворитися на брухт.

З метою перевірки законності приватизації заводу УДСБЕЗ УМВС затребувало пакет документів щодо переходу права власності на об’єкти нерухомості заводу та обладнання.

Наразі охорона громадського порядку на прилеглій до колишнього цукрового заводу забезпечується працівниками міліції територіального підрозділу в цілодобовому режимі.