Київ. 19 травня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА вважає, що справа екс-міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА стала «тестом на гуманність української влади».

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку експерт висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Можна по-різному ставитися до ЛУЦЕНКА, але коли йдеться про життя людини, треба виходити з людських понять моралі і гуманізму», - наголосив він.

Відео дня

За словами В.БАЛИ, його дуже дивує позиція представників Генеральної прокуратури – як коментарі, так і дії, що більше нагадують прагнення помсти.

«Треба розуміти, що займаючи державну посаду, не можна керуватися мотивами помсти», - наголосив він, підкресливши, що це призведе до негативних наслідків в усьому суспільстві, яке назавтра може стати безпринципним і антигуманістичним. Тому влада має переглянути своє ставлення до політичних опонентів, підкреслив експерт.

«Безумовно, що в 2005 році той же ЛУЦЕНКО почав комунікації із політичними опонентами за допомогою такого інструменту, як правоохоронні органи, але, переконаний, від цього треба відходити. Політична боротьба не повинна переходити в політичну війну, а тим більше у війну особистих відносин», - зазначив В.БАЛА.

На його переконання, влада має скласти тест на гуманізм – хоч і з запізненням, але показати, що стосунки між опонентами і конкурентами мають бути моральними, і людські долі не повинні використовуватися у партійних інтересах.

Щодо політичних наслідків справи Ю.ЛУЦЕНКА, то він підкреслив, що чинна влада повинна зрозуміти: таким чином вона створює не просто прецедент, який рано чи пізно повернеться до неї бумерангом, але й те, що суспільство, спостерігаючи за подібним ставленням до одного з політичних лідерів країни і опонента влади, може бути спровоковано на радикальні дії. Тим більше, що соціально-економічний стан в країні для цього дуже сприятливий. «І тоді вже ніхто не зможе цим керувати, в тому числі і опоненти діючої влади», - прогнозує політолог.