Київ. 19 травня. УНІАН. Українські бджолярі наголошують, що ХХХХІІІ Міжнародний конгрес Апімондії стане найбільшою міжнародною подією в історії українського АПК.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила президент Організаційного комітету ХХХХІІІ Міжнародного конгресу Апімондії Тетяна ВАСИЛЬКІВСЬКА.

За її словами, Конгрес «Апімондії», який відбудеться в Києві у вересні 2013 року, буде третім за розміром міжнародним заходом в історії України – після Чемпіонату Європи з футболу 2012 року та Євробачення-2005.

Відео дня

Зокрема, до столиці прибудуть 12 тис. гостей з понад 100 країн світу.

Вона підкреслила, що цей міжнародний форум потрібно використати в першу чергу для звернення уваги до проблем АПК в Україні загалом та бджолярства зокрема.

«Всі реформи в Україні будуть надзвичайно успішними тільки за однієї умови – якщо Україну не покинуть бджоли. Україна - бджільницька, Україна – медова. Це - імідж держави, це економіка, це духовність», - наголосила Т.ВАСИЛЬКІВСЬКА.

Вона нагадала, що Україна має найбільшу бджільницьку галузь в Європі та п’яту в світі: валове виробництво меду сягає 75 тис. тонн, галузь налічує близько 3,5 млн. бджолосімей та понад 400 тис. пасічників. Загальна кількість громадян України, задіяних у бджільництві, в тому числі – члени сімей пасічників, становить складає 2,5 млн.

Тому, за словами Т.ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ, міжнародний конгрес є гарною нагодою привернути увагу влади до галузі, заохотити її до реформування галузі.

Також «Апімондія» буде цікава для виробників та споживачів бджолярської продукції.

Координатор з комунікацій організаційного комітету Юрій РИФЯК розповів, що програма ХХХХІІІ Міжнародного конгресу Апімондії, за задумом оргкомітету, включатиме наукову конференцію «За межі вулика: бджільництво та глобальні виклики», в рамках 7 секцій якої вченими з усього світу буде зачитано понад 400 наукових доповідей, а також понад 800 доповідей буде представлено у вигляді постерів.

Проведення заходу планується у Міжнародному виставковому центрі всесвітньої виставки ApiEXPO-2013 із щонайменше 200 учасниками. Серед планів - два засідання Генеральної асамблеї Апімондії; Всесвітній медовий чемпіонат з понад 100 номінаціями; Виставка-ярмарок «Апімондія – відкрита для публіки» - під відкритим небом; Виставка кращих експонатів бджільницьких музеїв світу; Виставка сучасного мистецтва, присвяченого тематиці бджільництва; технічні та туристичні тури для делегатів бджільницькими об’єктами України; підписання історичного акту визнання бджоли медоносної видом, що знаходиться під загрозою.

***Апімондія – це Всесвітня федерація бджільницьких асоціацій, що об’єднує усіх кращих фахівців, науковців, підприємців та громадських діячів цієї галузі. Штаб-квартира Федерації знаходиться у Римі. Очолює організацію президент Апімондії – Жиль РАТІЯ. Станом на сьогодні членами Апімондії є об’єднання пасічників з 80 країн світу. Раз на два роки, починаючи з 1897, Апімондія проводить у різних країнах свої Міжнародні конгреси, що є найбільшими подіями у світовому бджільництві.