Київ. 18 травня. УНІАН. Офіційні веб-сайти органів виконавчої влади найчастіше є PR-департаментами їхніх керівників.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН на тему: “Для кого і для чого існують офіційні веб-сайти міністерств?” координатор проектів Громадського інформаційно-методичного центру «Всесвіт» Віктор ГАРБАР за результатами моніторингу офіційних веб-сайтів міністерств України за методикою, розробленою Держтелерадіо України та рекомендацією щодо вдосконалення постанови Кабінету міністрів №3 від 4 січня 2002 року, яка визначає порядок оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади. Моніторинг проведено в рамках виконання проекту «Відкрита влада. Удосконалення процедур оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади».

«Сайти органів виконавчої влади, які існують на гроші платників податків, представляють собою піар керівників тих органів виконавчої влади»,- сказав В.ГАРБАР. За його словами, під піаром мається на увазі згадка про керівника міністерства чи його заступників в «будь-якому контексті, аби не забували прізвище».

Відео дня

Він зазначив, що офіційні веб-сайти органів виконавчої влади мають бути надійним та оперативним джерелом офіційної інформації та забезпечувати право громадян України на доступ до інформації та на участь в управлінні державними справами.

В.ГАРБАР також відзначив, що на веб-сайтах міністерств має бути оприлюднена інформація щодо бюджету міністерства та звіт про його використання, вакантні посади.

За його словами, сайти міністерств є нецікавими для людей, оскільки передруковують інформацію із ЗМІ.

«Ми побачили, що постанова №3 від 4 січня 2002 року, яка визначає порядок функціонування сайтів виконавчої влади, потребує корекції, доопрацювання, змін та доповнень»,- додав він.

Кандидат юридичних наук Олександр СЕВЕРИН у свою чергу зазначив, що своєчасне оприлюднення інформації про діяльність влади мінімізує можливість маніпуляції суспільною думкою. «Заздалегідь поінформоване суспільство - це озброєне суспільство, відповідно, комусь цього не хочеться. Не комусь персонально, а це просто інерція системи »,- сказав він.

О.СЕВЕРИН зазначив, що, зокрема, сайт Президента Віктора ЯНУКОВИЧА не є сайтом Президента, а є сайтом В.ЯНУКОВИЧА. «Якщо Президент це посадова особа, яка є гарантом Конституції, прав і свобод громадян, то знайти інформацію як він це гарантує на сайті дуже важко», - сказав він.

Говорячи про зміни в законодавчому полі України у зв'язку з набуттям чинності змін до Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про доступ до публічної інформації» О.СЕВЕРИН зазначив, що вся визначена законом публічна інформація, розпорядниками якої є органи виконавчої влади, має бути своєчасно і у повному обсязі оприлюднена на відповідних офіційних веб-сайтах.

В.ГАРБАР також повідомив, що найгірший сайт має Міністерство екології, найкращий - Міністерство юстиції.