Київ. 18 травня. УНІАН. Банк «Тавріка» запускає програму іпотечного кредитування житла на первинному ринку Києва, що зводиться девелоперською компанією «Трест «Південьзахідтрансбуд» (ПЗТБ).

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив в.о. голови правління банку «Тавріка» Анатолій ДРОБЯЗКО.

 

Відео дня

За його словами, партнер банку – компанія ПЗТБ - цього року планує ввести в експлуатацію 45 тис. кв. м житла бізнес-класу, а також 13 тис. кв. м житла економ-класу в столиці та Київській області. Зокрема, йдеться про житлово-офісні комплекси бізнес-класу «Панорама на Печерську» (вул. Щорса, 44) і «Печерський квартал» (бул. Дружба Народів, 14-16) у Києві, житловий комплекс по вул. Солом’янській, 15-а, котеджне містечко «Ясні зорі» (Ірпінь) і житловий комплекс економ-класу «Яблуневий» (Буча).

А.ДРОБЯЗКО відзначив, що програма передбачає можливість кредитування придбання житла в житлових комплексах бізнес-класу і котеджному містечку «Ясні зорі» в гривні строком до 20 років, із 40% первинним внеском під 12,75% (комісія за видачу кредиту – 1%).

При цьому іпотечна програма придбання житла житлового комплексу в Бучі передбачає видачу кредиту строком від 5 до 30 років з 30% первинним внеском під 15% (комісія за видачу кредиту – 1%).

Керівник банку додав, що в результаті нової іпотечної програми банк чекає збільшення кредитного портфеля фізичних осіб на 50 млн. грн.

У свою чергу управляючий директор компанії з нерухомості ARPA Real Estate, яка реалізує житло в об'єктах ПЗТБ, Михайло АРТЮХОВ відзначив, що щомісячний платіж за програмою, запропонованою банком, зрівняний з сумою оренди житла у спальних масивах Києва.

Наприклад, за його підрахунками, при придбанні 1-кімнатної квартири в житловому комплексі «Яблуневій» (Буча) площею 48 кв. м і вартістю 309,9 тис. грн. середній щомісячний платіж становитиме близько 1,7 тис. грн. (212 дол.), а вартість оренди житла у спальних районах Києва – близько 2,9 тис. грн. (370 дол.) на місяць.

За оцінками М.АРТЮХОВА, 45% потенційних покупців сьогодні готові інвестувати в первинне житло, що будується, за умови, що будинок готовий більш ніж на 75% і є доступна іпотека.

Довідка УНІАН. ПАТ «Банк «Тавріка» створено в 1991 році.

У 2010 році чистий прибуток ПАТ «Банк «Тавріка» зріс у 4,6 разу, порівняно з 2009 роком - до 5,203 млн. грн.

Згідно з даними банку, на 1 квітня 2011 року основними акціонерами банку були: ЗАТ «Кримспецсервіс», пряма і опосередкована участь – 12%; фізична особа, пряма і опосередкована участь – 19%; фізична особа, пряма і опосередкована участь – 12%.

Девелоперська компанія "Трест "Південьзахідтрансбуд" (Київ) займається будівництвом об'єктів промислового і суспільного призначення, житловим будівництвом і будівництвом комерційної нерухомості.

Компанія з іноземними інвестиціями ARPA Real Estate зареєстрована влітку 2009 року. Надає професійні сервіси з придбання і продажу житлової нерухомості. Джерела інвестицій – власні кошти та інвестиційні кошти українсько-польської інвестиційної групи Vivex Capital Group.