Київ. 20 травня. УНІАН. В Зеленій Партії України (ЗПУ) вважають упередженими та недемократичними плани Міністерства юстиції анулювати її реєстрацію.

Про це лідер Зеленої Партії України Сергій КУРИКІН заявив на прес-конференції в УНІАН.

Голова партії повідомив, що 23 травня в Окружному адміністративному суді міста Києва відбудеться судове засідання за позовом Міністерства юстиції до Зеленої Партії України про анулювання реєстраційного свідоцтва, тобто припинення діяльності партії.

Відео дня

Підставою для звернення до суду стала норма закону «Про політичні партії», якою передбачено, що анулювання реєстраційного свідоцтва партії відбувається, якщо політична сила протягом десяти років не бере участі у виборах Президента України та виборах народних депутатів.

С.КУРИКІН зауважив, що на сьогодні немає достатніх підстав застосовувати цю норму закону щодо його партії. Він нагадав, що Зелену Партію України було зареєстровано 2000 року, проте чергові парламентські вибори відбулися лише в березні 2002, а президентські – в жовтні 2004 року, таким чином ЗПУ лише вісім років не брала участі у виборах до Верховної Ради і шість - у президентських. Більше того, він нагадав, що наступні парламентські вибори мали відбутися навесні цього року, і перенесення дати їх проведення не залежало від волі громадян.

За словами голови ЗПУ, у партії про наміри Мін’юсту скасувати її реєстрацію дізналась через засоби масової інформації. На думку С.КУРИКІНА, це є неприйнятною формою взаємин, яку Мін’юст обрав для спілкування із політичними партіями.

Голова Зеленої Партії України також зауважив, що міністр юстиції Олександр ЛАВРИНОВИЧ під час спілкування з журналістами постійно наголошує на неучасті партії навіть у місцевих виборах. С.КУРИКІН підкреслив, що така інформація не відповідає дійсності, оскільки Зелена Партія у 2008 і 2010 роках брала участь у місцевих виборах, в тому числі й Києві.

«Не участь у національних виборах не означає бездіяльності партії. Ми брали участь у місцевих виборах … це процес не менш значущий, ніж участь в національних виборах», - наголосив він.

С.КУРИКІН зазначив, що, крім ЗПУ, Мін’юст через неучасть виборах планує скасувати реєстрацію ще чотирьох партій. Він вважає, що, по-суті, йдеться про законодавчо закріплене обмеження прав громадян. Голова ЗПУ наголосив, що партія створюється за ініціативи громадян, і громадяни самі мають вирішувати, як розвиватиметься їх політична сила.

Водночас, за словами С.КУРИКІНА, він усвідомлює, що партія створюється для того, аби через участь у виборах брати участь у реалізації владних повноважень в країні. Голова ЗПУ підкреслив, що багато партій не можуть брати участь у виборах через іншу норма законодавства - щодо внесення застави за участь у виборах, яка на сьогодні становить приблизно два мільйона гривень. На його думку, ця норма є своєрідним майновим цензом, який обмежує права громадян і політичних організацій та стимулює політичну корупцію. «Відсутність змоги внести цю грошову заставу і стала перешкодою для участі нашої партії у національних виборах», - наголосив С.КУРИКІН.

«Зелена Партія України вважає, що сьогодні законодавчі умови діяльності політичних партій, зокрема їх участі у виборах, мають бути суттєво змінені, якщо Україна дійсно рухається шляхом демократичних перетворень», - зауважив С.КУРИКІН.

Разом з тим, за словами голови партії, якщо проаналізувати те, що відбувається з Зеленою Партією та планами внести зміни до виборчого законодавства щодо підвищення прохідного виборчого бар’єру, заборони участі у виборах блокам, то «вимальовується дуже прикра і неприємна картина».

«Загальна картина тенденції до штучного спрощення політичного ландшафту України, тенденція «зачистки» політичного простору від зайвих «малих» партій, які, очевидно, з точки зору нинішньої влади не потрібні країні. Але чи потрібні партії – мають вирішувати громадяни, які їх засновують, які за них голосують», - підкреслив С.КУРИКІН.

Він заявив, що Зелена Партія України відстоюватиме свої права і у разі програшу у суді першої інстанції подаватиме апеляцію. «Наші аргументи ми вважаємо достатньо вагомими, і ця ситуація має значення не лише для нашої партії», - наголосив С.КУРИКІН.