Київ. 17 травня. УНІАН. Фонд Конрада Аденауера презентував друге видання збірки цікавої статистики «Україна в світі».

На прес-конференції в УНІАН керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко ЛАНГЕ наголосив, що ця збірка дає відповіді на запитання про місце України у світі.

За його словами, до збірки були відібрані популярні, а інколи й не дуже відомі дані та показники з відкритих джерел, які відображають ситуацію в різних сферах життя України.

Відео дня

Статистичні дані стосуються політичних, економічних, енергетичних, демографічних та військових аспектів, за допомогою яких читач зможе порівняти та оцінити досягнення українського суспільства, економіки та держави.

Н.ЛАНГЕ нагадав, що рік тому очолюваний ним фонд видав перше видання цієї книги, що дало змогу у другому видані викласти порівняльний аналіз даних, що демонструє, як змінилась ситуація в Україні за рік.

Він зауважив, що, готуючи збірку, фонд має на меті узагальнити статистичну інформацію щодо України, а головне - порівняти дані з даними інших країн світу, чого раніше практично ніхто не робив.

«В Україні багато говорять про європейські стандарти, про наближення до Європейського Союзу, а як зрозуміти, чи насправді Україна наближається до європейських стандартів, якщо не проведемо порівняльний аналіз, про який ми зараз говоримо», - наголосив керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера, додавши, що збірка містить ґрунтовну відповідь на це запитання.

Наприклад, за даними Міжнародного валютного фонду, в Україні ВВП за результатами 2010 року становив 136 млрд. 561 мільйон доларів США (зріс на 3,7%), у Європейському Союзі у 2010 ВВП становив 16 трильйонів 543 млрд. 219 млн. дол. США (1,9%), у Росії – 1 трильйон 476 млрд. 912 млн. (4% зростання), у Німеччині 3 трильйони 305 млрд. 898 млн. (3,3%), у Польщі – 438 млрд. 884 млн. (3,4%).

Відповідно до рейтингу ведення бізнесу Україна знаходиться після Гондурасу на 19-му місці, на першому Сінгапур, США та Грузія, а Білорусь посідає 10 місце (джерело Doingbusiness).

Також у збірці наводяться останні дані правозахисної організації Freedom House, в яких Україна за рейтингом свободи визнана частково вільною, а індекс свободи погіршився удвічі порівняно з минулим роком.

Крім того, у збірці подаються цікаві показники, наприклад «iPod індекс», за яким Україна посідає трете місце в світі за ціною цього пристрою. Якщо в Україні він коштує 248 дол., то в США - 149 дол. Дорожче, ніж в Україні, телефон продають лише в Росії та Аргентині.

За даними Світового банку, в Україні кількість користувачів мобільного зв’язку на 100 осіб становить 121, у США – 87, у Франції – 93, у Німеччині – 128, а найбільше в Росії – 141.

Водночас інтернет-користувачів, за даними Internet World Stats, в Україні набагато менше, ніж користувачів мобільного зв’язку, - лише 34 на 100 осіб. У Великій Британії таких 83, у Німеччині – 79, а у США – 77, а у ЄС в цілому 67.

Також, відповідно до даних виробників автомобілів та телефонів класу «люкс», Україна посідає четверте місце в світі за кількістю офіційних дилерів автомобілів класу «люкс» і на п’ятому – за кількістю дилерів телефонів цього класу «люкс». На перших місцях США, Росія та Німеччина.

Фонд також наводить цікаву статистику із довідника Центрального розвідувального управління США. За його даними, в Україні коефіцієнт - кількість чоловіків на одну жінку в загальному населені країни - становить 0,85. Такий самий коефіцієнт і в Росії, у Китаї – 1,06, в США - 0,97, у Таджикистані - 0,99.

Крім того, у збірці подається відсотковий показник зростання населення. Так, в Україні другий рік поспіль спостерігається зменшення кількості населення на рівні -0,5%. Має тенденцію до зменшення населення Росії (-0,1%), Білорусі (-0,2%), Німеччини (-0,3%), Молдови (-0,8) та Грузії (-1,1%). Найшвидшими темпами збільшується населення в таких країнах як Таджикистан (1,7), Узбекистан (1,6%), Китай лише на сьомому місці з приростом населення (0,5%).

Статистика ЦРУ свідчить, що очікувана тривалість життя українця становить 68 років, середній показник по світу - 66 років. Найдовша тривалість життя в Макао (84 роки) та Японії (82 роки).

Збірка розповсюджуватиметься безкоштовно.