Київ. 17 травня. УНІАН. Колектив київської Академії праці та соціальних відносин Федерації профспілок України закликає керівництво ФПУ виважено підійти до обрання нової кандидатури на посаду ректора навчального закладу у зв’язку із закінченням строку дії контракту попереднього керівника Миколи ГОЛОВКА.

Відповідне звернення на ім’я голови ФПУ Василя ХАРИ сьогодні на прес-конференції в УНІАН озвучили ректор АПСВ М.ГОЛОВКО, начальник юридичного відділу вишу Наталія ПУШИНА та доцент, заслужений юрист України Наталія ЦИГАНЧУК.

За словами учасників прес-конференції, звільнення ректора відбулося за розпорядженням керівника ФПУ та кількох членів президії федерації, хоча повинно було прийматися колегіально всіма членами президії.

Відео дня

Крім того, учасники прес-конференції наголосили, що в порушення чинних норм закону "Про вищу освіту" до обрання на конкурсних засадах нового ректора повноваження керівника навчального закладу мав виконувати попередній ректор, а не декан окремо взятого факультету, який немає наукового звання "професор".

"Внаслідок незаконного зняття з посади ректора та призначення виконуючим його обов’язки кандидатури, яка не відповідає вимогам закону, ставиться під реальну загрозу подальша діяльність навчального закладу взагалі", - сказала Н.ЦИГАНЧУК.

За її словами, враховуючи, що дії окремих представників керівництва ФПУ незаконні, М.ГОЛОВКО відмовився добровільно написати заяву про звільнення. Після цього 28 квітня представники Федерації профспілок та виконуючий обов’язки ректора вчинили спробу у незаконний спосіб захопити печатку вишу та статутні документи, однак цим діям запобігла міліція.

Аналізуючи перебіг подій, учасники прес-конференції висловили думку, що спроба захопити печатку і статутні документи пов’язана з намаганнями невідомих осіб заволодіти майном закладу, його матеріальними активами, вартість яких становить 15 млн. грн., щоб потім ліквідувати Академію і скористатися її нерухомістю та землею на власний розсуд.