Київ. 16 травня. УНІАН. Науковці і представники громадськості закликають владу виконати нормативні акти щодо проведення Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло СЛАБОШПИЦЬКИЙ, чинна влада і, зокрема, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України намагаються завадити проведенню конкурсу, який проходив одинадцять років поспіль. За його словами, одним із таких кроків став наказ міністра освіти Дмитра ТАБАЧНИКА щодо проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Коментуючи перебіг подій, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія", Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир ВАСИЛЕНКО висловив переконання, що "ТАБАЧНИК у своїх діях до конкурсу Яцика порушив кілька указів Президента (виданих у попередні роки - УНІАН), і через це на нього можна подавати до суду".

Відео дня

Коментуючи наказ Д.ТАБАЧНИКА про проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, В.ВАСИЛЕНКО припустив, що міністр у своїй діяльності відстоює інтереси Росії. "(ТАБАЧНИК) очевидно був призначений на посаду не з Києва, а з Москви в пакеті з Чорноморським флотом, оскільки, як пояснити, що його ще не звільнили з посади за дискредитацію", - сказав В.ВАСИЛЕНКО.

На думку М.СЛАБОШПИЦЬКОГО, у тому, що Д.ТАБАЧНИК вороже ставиться до всього українського є і певний позитив. "Ліга українських меценатів підготувала і готова вручити йому подяку за те, що він консолідував націю через ненависть до себе", - сказав М.СЛАБОШПИЦЬКИЙ.

У заяві Координаційної ради з питань захисту української мови при Київській міській організації товариства «Меморіал» ім. В.Стуса з приводу завершення XI Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика нагадується, що упродовж 2007-2008 рр. було видано три укази Президента України і прийнято постанову Кабінету міністрів про заснування чотирнадцяти щорічних стипендій Президента України переможцям конкурсу.

 

Члени ради заявляють, що «зі зміною політичної влади в Україні розпочався наступ на цей націєтворчий захід. Щоправда, не одразу. Президент Віктор ЯНУКОВИЧ 11 травня 2010 року у вітанні з нагоди завершення X конкурсу назвав його «неоціненною інвестицією в майбутнє нашої держави». Але вже 30 вересня 2010 року Президент України підписує Указ «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка», спрямований, як сказано в Указі, «на підвищення рівня знань з української мови і літератури, рідних мов і літератур, виховання у молодого покоління любові до мов Українського народу, забезпечення їх всебічного розвитку».

 

Координаційна рада вважає, що цим указом «Віктор ЯНУКОВИЧ ввів абсурдне поняття «мови Українського народу», яке суперечить Конституції України. Таким чином було покладено початок знищення Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. 26 жовтня 2010 року з’явився наказ Міністерства освіти і науки «Про проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка у 2010-2011 навчальному році».

Водночас, за даними членів Координаційної ради, того ж дня на офіційному сайті Міносвіти було повідомлено, що міністерство й надалі підтримуватиме Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. «Проте через кілька абзаців сказано таке: «…фінансування організаційних заходів щодо проведення Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, яке повністю лягало на плечі МОН та держави, починаючи з 2006 року, є порушенням чинного законодавства. Про це йдеться у звіті Головного контрольно-ревізійного управління. Такі статті витрат не передбачені у Державному бюджеті України. Рішення про участь у конкурсі мовознавців імені Петра Яцика є виключно прерогативою керівників загальноосвітніх середніх навчальних закладів», - зазначають вони. За даними членів Координаційної ради, «у цій заяві є ще одна неправда: проведення Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика майже повністю фінансували Ліга українських меценатів та інші благодійники».

Крім того, 1 листопада 2010 року Д.ТАБАЧНИК замість наказу про проведення Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, як це було в попередні роки, надіслав листа в усі місцеві управління освіти України про проведення цього року Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. За даними членів Координаційної ради, у Сумській області розцінили цей лист таким чином, що конкурс там не було проведено, що позбавило десятків тисяч школярів і студентів можливості випробувати себе в чесному і некорупційному мовному змаганні.

На переконання Координаційної ради з питань захисту української мови при Київській міській організації товариства «Меморіал» ім. В.Стуса, «фактично новий конкурс був задуманий для того, щоб усунути із суспільного життя Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика».

За їхніми даними, разом із тим, Кабінет міністрів України досі не затвердив Положення про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, як мав би це зробити згідно з президентським указом, до 30 грудня 2010 року, а Міносвіти, яке начебто провело конкурс, досі не оприлюднило інформації про його переможців.

«За останні роки кількість учасників конкурсу імені Петра Яцика сягала майже 5 мільйонів осіб з понад 20 країн світу. Тепер же влада руйнує добре налагоджену систему проведення конкурсу з української мови, штучно понижує його масовість і тим самим підриває престиж української мови як державної. Усе це робиться підступно й методично і є ще однією ланкою стратегії нищення української нації», - заявляють члени Координаційної ради.

Вони вимагають від влади виконання чинних нормативних актів, прийнятих на підтримку Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика.

Заяву підписали 17 осіб – науковців та громадських діячів.

Довідка УНІАН. Конкурс ім. Петра Яцика започатковано Міністерством освіти і науки України, Лігою українських меценатів та Освітньою фундацією Петра Яцика (Канада) у 2001 році як дитячий конкурс для учнів 3(2)-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

У листопаді 2007 року на той час Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав указ про підтримку Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика”. Зокрема, згідно з указом, Кабінет міністрів України має сприяти організації та проведенню Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, в тому числі розглянути питання щодо виділення щорічно бюджетних коштів на зазначені цілі.

Того ж року В.ЮЩЕНКО підписав указ, яким заснував, починаючи з 2008 року, 14 щорічних стипендій Президента України переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Довідка УНІАН. Петро Дмитрович Яцик (7 липня 1921 р. - 8 листопада 2001 р.) - канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп, відомий своїм вагомим внеском у фінансування українознавства на Заході. Серед найголовніших проектів, профінансованих П.Яциком: Український науковий інститут Гарвардського університету, Енциклопедія українознавства, Міжнародний конкурс знавців української мови, Канадський інститут українських студій.