Київ. 16 травня. УНІАН. Учасники акції «День гніву» підтримають підприємців з акцією «Вперед», що відбудеться в Києві 19 травня, проте їхні вимоги виходять за рамки економічних та їхній рух не є підприємницьким.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив координатор громадянського руху «Спільна справа» Олександр ДАНИЛЮК.

«Ми підтримуємо їхні вимоги, але це не означає, що ми відмовляємося від своїх… Враховуючи, що однією з вимог нашої акції є негайне скасування всіх нормативно-правових актів, які звужують соціальні, економічні, політичні права і свободи громадян, безумовно, ми виступаємо за те, щоб всі вони були скасовані… Але це не означає, що ми - підприємницький рух», - сказав він.

Відео дня

О.ДАНИЛЮК поки що не прогнозує, яка кількість учасників приєднається до акції 19 травня: «Скільки буде людей 19-го (травня – УНІАН) – все залежить від Києва».

Він сказав, що міліціонери заважали учасникам акції "День гніву" проводити її 14-15 травня, зокрема, не пропускали людей на площу перед стінами Верховної Ради, де вона відбувалася. За словами О.ДАНИЛЮКА, в акції взяли участь 1,5-2 тис. громадян, тоді як очікувалося в 5 разів більше. Він пояснює таку кількість учасників перешкодами з боку правоохоронних органів. Крім того, не було дозволено розмістити намети в Маріїнськом парку.

Як повідомляв УНІАН, 14 травня в Києві почалася акція «День гніву», головною вимогою якої є відставка Президента України, парламенту і уряду. Після мітингу учасники акції намагалися підійти до будівлі ВР, щоб встановити намети – громадські приймальні народних депутатів. Але бійці «Беркута» перешкоджали цим діям. Внаслідок цього сталася бійка між учасниками акції та правоохоронцями. Співробітники міліції затримали шістьох учасників "Дня гніву". Стосовно затриманих були складені адміністративні протоколи, після чого їх звільнили.

Після цього організатори "Дня гніву" оголосили, що припиняють акцію до 19 травня.

12-15 травня в містах України відбулися мітинги на підтримку Всеукраїнської громадянської акції «Вперед». Мітингувальники протестують проти соціально-економічної політики уряду і виступають за ухвалення «Народної реформи» - пакета законопроектів, підготовленого за ініціативою народного депутата Наталії КОРОЛЕВСЬКОЇ. На 19 травня в Києві біля Верховної Ради заплановане проведення загального Весняного маршу протесту.