Київ. 13 травня. УНІАН. Радіо “Ера FM” та Фонд Миколи Томенка “Рідна країна” з нагоди 150-річчя перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі презентували просвітницьку акцію “Останній шлях Т.Шевченка”.

На прес-конференції в УНІАН заступник голови Верховної Ради М.ТОМЕНКО повідомив, що у межах проекту з 16 по 25 травня, у дні, коли 150 років тому траурна процесія долала шлях із Санкт-Петербурга до Канева, 6 разів на добу в ефірі радіо “Ера” звучатимуть твори Кобзаря у виконанні відомих українців.

За словами М.ТОМЕНКА, перепоховання Т.Шевченка стало знаковою подією, “українською маніфестацією”, саме після якої “дуже багато пізніших українських класиків стали справді українцями, громадськими діячами..., дуже багато людей, починаючи з Михайла Драгоманова і багатьох інших потім згадували, що сам факт зустрічі траурної процесії і спілкування там змусили цих молодих людей відчути себе українцями і по-інакшому сприймати свою місію в житті”.

Відео дня

М.ТОМЕНКО зауважив, що ні центральна, ні місцева влада не спромоглися запропонувати щось цікаве до цієї дати. Він нагадав, що Верховна Рада ухвалила постанову загального характеру, але навіть у такому вигляді вона не була виконана. Також Віктор ЮЩЕНКО у період свого президентства видав указ щодо відзначення цієї дати, базові положення якого теж не виконані. За словами М.ТОМЕНКА, жоден соціальний чи гуманітарний об’єкт у Каневі, які мусили добудувати, не добудовано.

За словами заступника голови ВР, основною ідеєю цієї акції є познайомити широку громадськість з відомими та менш знаними поезіями Т.Шевченка. Він зазначив, що читати вірші Кобзаря будуть представники різних сфер життя, які “зробили у цьому житті щось серйозне і яких сприймають як авторитетних”.

На думку М.ТОМЕНКА, це продемонструє, що творчість Т.Шевченка об’єднує дуже різних людей, які у цьому проекті стали “єдиною командою поваги до Шевченка”.

Генеральний директор компанії “Ера-медіа” Ігор ЛОТАШЕВСЬКИЙ повідомив, що радіо “Ера” мовить у 46 містах України, і тому вірші Т.Шевченка у межах цього проекту зможуть почути жителі різних регіонів України.

Він сказав, що серед відомих громадських та політичних діячів, які читатимуть твори Кобзаря, – політичні діячі Володимир ЛИТВИН, М.ТОМЕНКО, Олександр МОРОЗ, В’ячеслав КИРИЛЕНКО, Марина СТАВНІЙЧУК, Олена БОНДАРЕНКО, Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ, Анатолій МАТВІЄНКО, актори Наталя СУМСЬКА та Анатолій ХОСТІКОЄВ, співаки Ніна МАТВІЄНКО і Віталій КОЗЛОВСЬКИЙ, композитор і скрипаль Кирило СТЕЦЕНКО, поет і письменник Микола СОМ, голова Спілки кінематографістів України Сергій ТРИМБАЧ та інші.

За словами заступника директора Інституту літератури Сергія ГАЛЬЧЕНКА, він відібрав для проекту більше 40 фрагментів творів Т.Шевченка. Зокрема, слухачі почують “Не завидуй багатому”, “Сліпий”, “Сон”, “Заворожи мені, волхве”, “Великий льох”, “Мені однаково, чи буду...”, “І мертвим, і живим...” тощо.