Київ. 12 травня. УНІАН. Позбавлення радіо “Мелодія” частот мовлення пов’язане з подібними подіями навколо телеканалу ТВі та “5-м каналу”, яких у червні 2010 року за рішенням суду було позбавлено частот мовлення.

Про це голова Громадського комітету захисту радіо “Мелодія”, представник об’єднання “Опір” Сергій ПАРХОМЕНКО заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Очевидно через те, що радіо “Мелодія” є незалежною радіохвилею, і за нею не стоїть якесь політичне лобі, на неї дуже вигідно було наїхати, розуміючи, що в нинішній політичній ситуації не знайдеться сили, яка буде захищати правду і свободу слова й безпосередньо радіо “Мелодія”. Думаю, що просто так захоплення радіочастот не відбулось. Тут є або чиєсь замовлення, або чийсь бізнес-інтерес, тісно пов’язаний із політикою”, - сказав С.ПАРХОМЕНКО.

Відео дня

У свою чергу, представник Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО, голова всеукраїнської громадської організації ”Загальноукраїнський трудовий рух - Солідарність” Віктор ГОРОБЧУК пояснив, що, згідно з рішенням Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, частоти всеукраїнської радіомережі “Мелодія” потрапили під контроль іноземних фірм.

“Згідно рішення Національної ради від 16 березня 2011 року, було нанесено ще один удар по інформаційній безпеці та свободі слова в Україні. На цей раз жертвою шельмувань і уже традиційних для України рейдерських схем захоплення чужих інтелектуальних надбань та власності став трудовий колектив багатолітнього незалежного мовника на українському радіопросторі — радіо Мелодія”, - наголосив В.ГОРОБЧУК.

Він зазначив, що радіочастоти “Мелодії” були передані під контроль фірм, які зареєстровані у офшорних зонах. На думку В.ГОРОБЧУКА, позбавлення радіо “Мелодія” частот передували завідомо неправомірні рішення Нацради. Ці факти вже зафіксовані рішеннями багатьох судів, в тому числі і Вищого адміністративного суду України від 19 січня 2011 року.

“Тим часом, прийнявши неправомірні рішення, чиновники Нацради фактично спровокували незаконне бюрократичне переслідування діяльності радіо “Мелодія”, що потягло за собою цілу низку інших незаконних рішень. Детальне вивчення подій навколо “Мелодії” дає підстави кваліфікувати дії чиновників Нацради як такі, що можуть мати завідомо умисний характер. Ці дії суперечать інтересам національної та громадської безпеки України та ставлять під загрозу цілісність інформаційного простору держави”, - вважає В.ГОРОБЧУК.

Зокрема, за його словами, дії чиновників Нацради щодо передачі частот “Мелодії” суперечать чинному законодавству України про захист українського інформаційного простору.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією газети «КоммерсантЪ-Украина», Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 16 березня прийняла рішення виділити 55 вільних радіочастот компанії “Новій Обрій”.

За інформацією видання, «серед іншого компанія дістала 12 із 15 колишніх частот радіо "Мелодія".

“Новий Обрій” здійснюватиме мовлення у Львові, Івано-Франківську, Житомирі, Кіровограді, Ялті та інших містах.

Трудовий колектив “Мелодії” вважає це рішення незаконним і вже двічі звертався до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА з проханням очолити комісію з розслідування ситуації навколо радіомережі.