3 травня 2011 року розпочала роботу перша в світі єврейська соціальна платформа - JewishNet. За словами розробників, її особливість у тому, що платформа надає користувачеві майданчик для розвитку власних ідей і повноцінної самореалізації за межами віртуального світу. Це відрізняє JewishNet від звичних соціальних мереж, сфера діяльності яких обмежується інтернет-простором. Запуск JewishNet привітали лідери єврейства, серед яких - Натан Щаранський, голова Єврейського агентства ("Сохнут").

Розробники проекту відзначають, що JewishNet покликаний сформувати єдиний інформаційний простір для єврейських користувачів і структур. Платформа ефективна в різних сферах соціалізації, освіти та громадської дипломатії.

JewishNet пропонує освітній майданчик, у рамках якого лідери думок - від експертів неформальної освіти до єврейських знаменитостей, громадських діячів і політиків - дадуть відповідь на будь-які, навіть найгостріші, запитання користувачів.

Відео дня

«Сильна єврейська Identity гарантувала виживання євреїв протягом тисячоліть, а її руйнування загрожує знищенням всього народу, - сказав Натан Щаранський, голова Єврейського агентства ("Сохнут"). - Сьогодні, коли боротьба за збереження єврейської Identity є однією з найголовніших завдань євреїв у діаспорі, відкриття такого роду єврейського інтернет-проекту справа дуже важлива й потрібна. Інтернет перетворився і в найефективніший засіб зв'язку між людьми, і в джерело інформації. Якщо JewishNet зуміє стати сполучною ланкою між євреями різних країн і джерелом необхідної їм інформації про єврейський світ, історії, традиції тощо, то я впевнений, що він приречений на успіх».

Один з основних елементів JewishNet - віртуальний медіа-центр, що складається із співтовариств журналістів, PR-експертів, політологів і соціологів, чия мета - об'єктивне висвітлення ситуації на Близькому Сході.

Платформа JewishNet дає змогу користуватися функціями соціальної мережі, інтегрованої з Web 2.0 і IM-сервісами, мережами Facebook, Twitter, ВКонтакте, а також підпроектів «робота», «знайомства», «спільні подорожі», «рекомендації» і т. д.

«JewishNet - це те, чого ми давно чекали, - сказав д-р Зєєв ХАНІН, головний вчений Міністерства абсорбції Ізраїлю. - Об'єктивної інформації про Ізраїль вкрай мало. Незважаючи на те, що залізної завіси більше немає, існує шалена кількість стереотипів. Розраховувати на те, що Ізраїль буде протистояти цьому через офіційні інстанції, було б неправильно - такого роду проблеми вирішує громадянське суспільство через різні інформаційні ініціативи. Ми в Ізраїлі з нетерпінням чекаємо появи ресурсів такого роду. Сподіваюся, це перша ластівка, але не остання».

Незважаючи на єврейську орієнтацію JewishNet, представники проекту відзначають, що ресурс завжди відкритий для неєврейської аудиторії. Крім цього, платформа тісно інтегрована з провідними соціальними мережами Facebook, Twitter, ВКонтакте і іншими популярними ресурсами Web 2.0.

«Сфера нашої діяльності не обмежується рамками Мережі, - підкреслює Роман (Рафаель) ГОЛЬДЕ, керівник проекту JewishNet. - Ми від початку орієнтувалися не тільки на очевидну «соціалізацію», але і на такі складні напрямки, як інноваційна освіта і медіа-активність. Упевнений, що JewishNet успішно впорається із завданнями, вирішити які під силу виключно громадській ініціативи».

За словами розробників, соціальна платформа JewishNet вже через рік стане найпопулярнішим російськомовним єврейським соціальним ресурсом. А через п'ять років JewishNet повинен стати стандартом для ведення соціальної та освітньої діяльності, як в єврейських організаціях, так і в неєврейських структурах, зацікавлених у зміцненні співпраці з Ізраїлем та єврейської діаспорою. Разом з тим, проект залишиться повністю незалежним, що забезпечить дотримання інтересів всіх його користувачів.