Київ. 28 квітня. УНІАН. В Україні спостерігається загальнонаціональна тенденція до погіршення відносин між роботодавцями й найнятими робітниками.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Національного форуму профспілок України (НФПУ) Мирослав ЯКІБЧУК.

«Є загальнонаціональна тенденція погіршення відносин між роботодавцями й найнятими робітниками, є питання порушення прав працівників по всій Україні» - сказав він.

Відео дня

М.ЯКІБЧУК, посилаючись на результати моніторингу (1 травня 2010 р. - 1 травня 2011 р.) ситуації з дотриманням права трудящих на підприємствах України, повідомив, що все ще гострою проблемою залишається заборгованість, що збільшується, із заробітної плати. Так, за його словами, в середині минулого року Україна увійшла до числа 7 країн, борги із зарплат у яких були найбільшими в світі. На 1 квітня 2011 року заборгованість із зарплати становила 1,324 млрд. грн. При цьому основними галузями-боржниками є промисловість, будівництво й операції з нерухомістю.

Крім того, за його словами, проблемним для України залишається питання низьких зарплат, а також штучне заниження їх розміру.

Третьою проблемою трудящих М.ЯКІБЧУК називає порушення умов праці. Аналіз нещасних випадків за 2010 рік свідчить про те, що до найбільш травмонебезпечних галузей економіки й видів робіт належать: підземний видобуток вугілля (36,5% від загальної кількості травмованих в Україні), вирощування зернових і технічних культур (3,3%), діяльність лікувальних закладів (2,6%), металургія (2,5%), будівництво (2,2%).

Також він звертає увагу на фактичне витіснення з ринку представників малого та середнього бізнесу в зв'язку з ухваленням не зовсім досконалого Податкового кодексу. Так, дані ДПА свідчать про те, що в січні-березні 2011 року кількість фізичних осіб-підприємців скоротилася на 30%.

Гострою для України на думку М.ЯКІБЧУКА є сьогодні проблема безробіття. Так, за даними Держкомстату, на 1 квітня 2011 року в країні зареєстровано 635,6 тис. безробітних, проти 518,9 тис. роком раніше. При цьому голова НФПУ зазначив, що дані Держкомстату відображають лише третю частину безробітних, визначену розрахунками Міжнародної організації праці. Таким чином, всього в країні близько 1,9 млн. безробітних, крім того, є ще й 1,5-2 млн. частково безробітних.

Що стосується регіонального розрізу, то найбільше порушень прав трудящих зареєстровано в Донецькій області. Регіон є лідером із заборгованості з виплати зарплат (244,584 млн. грн. на 1 квітня, враховуючи неофіційні дані й тіньову зайнятість (дані НФПУ) - 368,16 млн. грн.), із масового зниження оплати праці, порушення умов і охорони праці (36,2% усіх випадків травматизму на виробництві і 28,8% загальної кількості профзахворювань) й безробіття (9,3% працездатного населення області не має роботи). Проблемними також названі Луганська, Дніпропетровська та Львівська області.

За інформацією М.ЯКІБЧУКА, до галузей із найбільшою кількістю трудових конфліктів у зв'язку з повним спектром порушень інтересів трудящих у квітні 2010 р. - березні 2011 р. можна віднести промисловість, будівництво та сільське господарство.

Також М.ЯКІБЧУК повідомив, що цього року НФПУ не став визначати кращого роботодавця, оскільки на сьогодні права трудящих порушують практично всі підприємства. При цьому найгіршим роботодавцем визнана держава.