Київ. 28 квітня. УНІАН. Експерти виступають за більш широке впровадження механізму соціального замовлення для вирішення проблем місцевих громад.

Про це вони повідомили на прес-конференції в УНІАН за підсумками Всеукраїнської науково-практичної конференції «Соціальне замовлення в Україні: досвід 10 років впровадження», яка була проведена в Одесі Одеським суспільним інститутом соціальних технологій в рамках проекту «Соціальне замовлення - ефективний інструмент місцевого розвитку».

Директор Одеського суспільного інституту соціальних технологій Андрій КРУПНИК повідомив, що одним з ініціаторів та організаторів розробки і впровадження механізму соціального замовлення був Одеський суспільний інститут соціальних технологій, який вже протягом 10 років здійснює науково-методичний супровід цього механізму. За його словами, механізм суспільного замовлення давно і успішно використовується в розвинених країнах, де влада на місцевому рівні замовляє вирішення найбільш складних питань соціального характеру громадським організаціям, фінансуючи виконання цих робіт за рахунок бюджету.

Відео дня

 

А.КРУПНИК зазначив, що механізми соціального замовлення в Україні вперше було запроваджено в Одесі. «10 серпня 2000 року Одеська міська рада вперше в Україні ухвалила положення про соціальне замовлення, за допомогою якого впродовж 11 років Одеса, а за нею ще близько 30 міст України, впроваджують у себе цей механізм»,- сказав він.

На сьогодні соціальне замовлення та його модифікації запроваджені в Харкові, Києві, Миколаєві, Бердянську, Рівному, Луцьку та інших містах України. Наразі триває процес створення такого механізму у Дніпропетровську, Запоріжжі, Луганську, Полтаві, Вінниці.

За словами А.КРУПНИКА, сьогодні в умовах браку ресурсів, кадрів в органах влади і недостатнього розуміння деяких глибинних проблем суспільства соціальні проблеми можуть вирішувати представники громадських структур - громадські організації та органи самоорганізації населення.

А.КРУПНИК окремо зупинився на досвіді використання механізму соціального замовлення в Одесі. Він повідомив, що в Одесі вже відбулося 10 конкурсів за участю громадських організацій, в ході яких було представлено 427 соціальних проектів, з яких підтримано та реалізовано 165.

А.КРУПНИК також повідомив, що на конференції було погоджено проект Типового положення про міське соціальне замовлення та методику соціальної діагностики, а також пакет законодавчих пропозицій з цього питання. Крім того, учасники конференції ухвалили рекомендації щодо необхідності створення законодавчої бази для розвитку в Україні механізму соціального замовлення шляхом прийняття комплексу законодавчих актів, зокрема, Закону «Про соціальне замовлення» та внесення поправок до Цивільного, Податкового та Бюджетного кодексів.

У свою чергу керівник програм Українського центру перспективних досліджень Максим ЛАЦИБА зазначив, що у світі вже давно визнано, що найкращі соціальні послуги для громадян надають громадські організації. «Мало хто знає, що 60% соціальних послуг в Німеччині виробляється саме громадськими організаціями за бюджетні кошти», - сказав він.

М.ЛАЦИБА наголосив, що соціальні послуги, вироблені громадськими організаціями, є дешевшими і якіснішими. Він зазначив, що основна проблема, яка заважає муніципалітетам замовляти соціальні послуги у громадських організацій, це законодавча. «Одна частина проблеми, що громадські організації в законі про об’єднання громадян не можуть належним чином здійснювати свою господарську діяльність, друга проблема - фактично відсутній ринок закупівель соціальних послуг у будь-якого постачальника, третя проблема - немає достатньої нормативної бази щодо проведення конкурсу проектів для громадських організацій по додатковим соціальним послугам», - сказав він.

« Ми бачимо, що ті міста, які спробували цей механізм, від нього не відмовляються, а тільки збільшують кількість коштів, які виділяються. Вони побачили реальний ефект, тому це діло треба розвивати», - сказав експерт.