Київ. 28 квітня. УНІАН. Проти народного депутата України Юрія ІВАНЮЩЕНКА, який ніколи не скоював злочинів, розгорнуто інформаційну війну.

Про це заявила адвокат Ю.ІВАНЮЩЕНКА, керуючий партнер юридичної фірми ILF, заслужений юрист України Тетяна ГАВРИШ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, адвокати мають достатньо доказів невинуватості їхнього підзахисного, зокрема, Служба безпеки, Генеральна прокуратура і Міністерство внутрішніх справ України не мають жодної інформації про причетність депутата до скоєння тяжких злочинів та до кримінальних угруповань.

Відео дня

“На сьогоднішній момент нами отримані офіційні відповіді СБУ, МВС, Генпрокуратури України, тобто саме тих органів, до чиєї компетенції входить перевірка фактів щодо причетності будь-якої особи до скоєння тяжких злочинів, - сказала Т.ГАВРИШ. - Ми можемо переконливо стверджувати, що маємо достатню доказову базу для спростування завідомо неправдивих відомостей щодо причетності Ю.ІВАНЮЩЕНКА до скоєння тяжких кримінальних злочинів, а також щодо його причетності до кримінальних угруповань”.

За словами адвоката, у листі Департаменту інформаційних технологій МВС України повідомляється, що “відомості про притягнення до кримінальної відповідальності на території України стосовно Ю.ІВАНЮЩЕНКА відсутні, засудженим за кримінальними справами не значився і не значиться, в розшуку не перебував та не перебуває”.

Т.ГАВРИШ додала, що Генеральна прокуратура України також повідомила, що “органами досудового слідства кримінальні справи щодо Ю.ІВАНЮЩЕНКА не порушувались та в провадженні не перебувають”.

“Ця інформація також була підтверджена СБУ, яка у своїй відповіді зазначила, що, за результатами здійсненої перевірки, у СБУ відсутня інформація щодо причетності Ю.ІВАНЮЩЕНКА до організації та вчинення злочинів , в тому числі на замовлення”, - додала адвокат.

Вона також послалася на лист за підписом заступника міністра внутрішніх справ, начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України Сергія ЧЕРНИХ, у якому повідомлялося, що “відносно Ю.ІВАНЮЩЕНКА органами внутрішніх справ України оперативно-розшукові справи не заводилися і не заведені та жодні оперативно-розшукові заходи не проводилися і не проводяться”.

Крім того, за словами Т.ГАВРИШ, у відповіді Генпрокуратури зазначається, що “під час розслідування кримінальних справ за фактами умисного вбивства президента футбольного клубу “Шахтар А.Брагіна, колишнього начальника судноплавної компанії “Азовського морського пароплавства А.Бандури, їх судового розгляду встановлено, що стосунку до цих подій Ю.ІВАНЮЩЕНКО не має”.

У свою чергу, консультант Михайло ПОДОЛЯК заявив, що в державі проводиться кампанія з дискредитації Ю.ІВАНЮЩЕНКА. Відповідаючи на запитання, хто і з яких мотивів замовив цю кампанію, М.ПОДОЛЯК зазначив, що “в Україні є різні групи впливу”, які “періодично мають потребу атакувати один одного”. “І якщо з’являється якась нова група, то вона попадає під удар”, - додав він. При цьому М.ПОДОЛЯК зауважив, що “боротьба за вплив, зазвичай, йде більш цивілізовано”. “Щодо Ю.ІВАНЮЩЕНКА застосували нецивілізовані методи, тобто почали звинувачувати у здійсненні кримінальних дій. Хто це робив? Без проблем. Ви самі проаналізуйте, хто сьогодні і на які бізнес-галузі впливає”, - додав він.

Крім того, на думку М.ПОДОЛЯКА, про непричетність Ю.ІВАНЮЩЕНКА до вчинення кримінальних злочинів свідчить той факт, що про нього не згадується в книзі "Донецька мафія".

За його словами консультанта, “оперативна інформація, яка була використана в цій книжці і в тому числі давалася Юрієм ЛУЦЕНКОМ, але там нема нічого про такого знаного впливового і крутого авторитета як «Юра Єнакієвськии», як Ю.ІВАНЮЩЕНКА називали деякі ЗМІ.

Як зазначається в розданих на прес-конференції матеріалах, у офіційній відповіді МВС зазначається: «Інформація про керівників злочинних груп з прізвиськами «Юра Єнакієвський» чи «Юра Малой» і причетності до них народного депутата України ІВАНЮЩЕНКА Ю.В. у МВС відсутня, органами ВС України оперативно-розшукова справа на ІВАНЮЩЕНКА Ю.В. не заводилася и оперативно-розшукові заходи не проводилися».

«Спираючись на такі фундаментальні юридичні докази, перед адвокатами Ю.ІВАНЮЩЕНКА стоїть тепер нове завдання – в судовому порядку очистити репутацію народного депутата від завідомо брехливих звинувачень і фальшивих ярликів, що так чи інакше дискредитують реальні наміри народного депутата, його реальну життєву біографію, його ділові та професійні навички, його бізнесові інтереси», - йдеться в матеріалах, розданих на прес-конференції.

В них також повідомляється, що юридичні радники Ю.ІВАНЮЩЕНКА залишають за собою право подати в суди позови про захист честі, достоїнства та ділової репутації і з вимогою спростування недостовірної інформації. «Метою подання позовів є виключно захист імені Ю.ІВАНЮЩЕНКА від зловмисних інформаційних нападок з боку опонентів», - заявляють учасники прес-конференції.