Київ. 22 квітня. УНІАН. Незалежна асоціація телерадіоМовників просить Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА розглянути проблеми переходу на цифрове телерадіомовлення в Україні на засіданні Ради національної безпеки та оборони України (РНБО).

Про це заявила на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіоМовників Катерина М’ЯСНИКОВА.

Відповідний лист асоціація надіслала Президенту 21 квітня ц.р.

Відео дня

Зокрема, асоціація стурбована оголошеним Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення 15 квітня ц.р. конкурсом на отримання ліцензій на мовлення у складі цифрових каналів для національних, регіональних і місцевих мовників.

За словами К.М’ЯСНИКОВОЇ, конкурсні умови створюють штучні перешкоди для переходу на цифрові стандарти для значної кількості регіональних і місцевих телекомпаній, а їх наслідком може стати зникнення великої кількості таких компаній. Крім того, це загрожує плюралізму й правам телекомпаній.

«Ми звертаємося до Президента з тим, щоб звернути увагу на цю ситуацію, для того, щоб вона була обговорена на Раді національної безпеки та оборони України, тому що це питання інформаційної безпеки держави, ми впевнені в цьому. Для того, щоб Президент у найкоротший термін створив міжвідомчу комісію, яка б зайнялася цим питанням із залученням до неї й Національної ради, й представників мовників, і АМКУ, який, на наш погляд, повинен контролювати монополіста – провайдера і оператора (ТОВ «Зеонбуд» – УНІАН)», – сказала вона.

Зокрема, мовники стурбовані тим, що для регіональних каналів з усього цифрового ресурсу виділяється лише 4 канали, тоді як в Україні є регіони, де кількість каналів досягає дев'яти. При цьому в цифровій мережі МХ-5, призначеній для трансляції регіонального телебачення, залишається вільний ресурс. «Це означає, що зможуть залишитися лише 4 регіональних канали. Для деяких регіонів, де 2-3 канали, – це не проблема, але є регіони, де каналів дев'ять або більше, наприклад, Одеський. І питання, на яких підставах ухвалюватиметься рішення, який мовник повинен мовити, а який – ні, залишається відкритим», – сказала К.М’ЯСНИКОВА.

Крім того, як вважають в асоціації, не визначено порядок переходу для локальних каналів, що може означати зникнення після 2015 року телекомпаній у таких містах обласного значення, як Маріуполь, Іллічівськ, Бердянськ та ін. «Фактично конкурс оголошено на червень, компанії восени повинні будуть почати одночасно й аналогове, й цифрове мовлення протягом декількох років. Це означає, що компанії повинні будуть інвестувати в цифрове мовлення, яке не має аудиторії, кошти, яких вони не мають. І ми очікуємо, що більшість регіональних компаній не доживуть до щасливого 2015 року, коли країна перейде на цифрове мовлення, тому що збанкрутують», – сказала виконавчий директор асоціації.

За її словами, велике побоювання викликає також оголошення вартості послуг оператора багатоканальної мережі МХ-5 ТОВ «Зеонбуд» для регіональних компаній у розмірі близько 10 тис. дол. на місяць. «Це є абсолютно неможливим для регіональної компанії, не відповідає економіці її діяльності. Фактично це означає, що компанії не зможуть дозволити собі таке мовлення», – зазначила К.М’ЯСНИКОВА.

Як побоюються в асоціації, створений оператор «Зеонбуд» може стати регулятором у галузі телебачення, заміщаючи собою Національну раду телебачення та радіомовлення.

Асоціація також просить створити міжвідомчу комісію для вирішення цих проблем із залученням Нацкомісії з питань регулювання зв'язку України, Українського держцентру радіочастот, АМКУ, громадських організацій.