Київ. 21 квітня. УНІАН. Ліквідатори-зв'язківці заявляють про неприпустимість скорочення державної підтримки і урізування соціальних гарантій учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив ліквідатор, командир 664-Ї лінійно-кабельної роти зв'язку в/чА-1735, президент Асоціації українських банків Олександр СУГОНЯКО.

 

Відео дня

За його словами, влада звично у роковини аварії проводить показові офіціозні заходи, витрачає на це бюджетні кошти, проте фактично не допомагає самим ліквідаторам, які рятували країну ціною власного здоров'я і життя.

Зокрема, зазначив О.СУГОНЯКО, згідно з вимогами Міжнародного валютного фонду, в рамках так званої «пенсійної реформи» ліквідаторів хочуть позбавити навіть тих незначних пільг, які вони на сьогодні мають. При цьому, нагадав О.СУГОНЯКО, ще у 2002 році Конституційний Суд України ухвалив, що виплати чорнобильцям з державного бюджету не можуть бути призупинені або скорочені.

Крім того, зазначив ліквідатор, зараз на розгляді Верховної Ради знаходиться законопроект «Про гарантії держави з виконання рішень суду», норми якого можуть позбавити ліквідаторів права добиватися у держави отримання своїх пенсій і пільг.

У свою чергу, полковник, ліквідатор, начальник вузла зв'язку “Станиця” Василь ВЛАСЕНКО зазначив, що на даний час у більшості випадків з боку урядовців спостерігається небажання пов'язувати захворювання ліквідаторів з наслідками їх участі у ліквідації, надавати їм необхідне лікування і соціальні виплати на лікування. Непоодинокі випадки відмови у визнанні інвалідності. Це змушує ліквідаторів відстоювати свої права в суді.

«Ліквідатори вимушені доводити, що вони є такими, тоді як відповідні документи одержують держслужбовці. Пільги присвоюються урядовцям і людям, які не мали жодного відношення до ліквідації аварії», - наголосив В.ВЛАСЕНКО.

У зв'язку з цим ліквідатор, інвалід І групи, голова районного союзу інвалідів Чорнобиля Києва Сергій КРАСИЛЬНИКОВ нагадав, що недавно Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ заявив, що виплати ліквідаторам є непосильною ношею для державного бюджету. Проте справжніх ліквідаторів на сьогодні в живих залишилося мало, зауважив С.КРАСИЛЬНИКОВ.

«Потрібно забезпечити розмежування між ліквідаторами і потерпілими від аварії. Ліквідаторів справжніх, які працювали у 30-кілометровій зоні, вже не так багато залишилося в живих. І ніякою «ношею» вони для бюджету не є», - зазначив ліквідатор.