Київ. 21 квітня. УНІАН. Білоруський рух солідарності “Разом” закликає створити міжнародну комісію з розслідування теракту 11 квітня в Мінську.

Про це йдеться в заяві голови цього руху В’ячеслава СІВЧИКА, оприлюдненій сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

У заяві йдеться, що Рух солідарності “Разом” вдячний усім, хто висловив свою солідарність з білоруською нацією в час смутку. “Як були вдячні кожному, хто висловив свою підтримку вбитим і арештованим за політичну діяльність білорусам за час лукашенківської диктатури”, - заявляє “Разом”.

Відео дня

Опозиціонери наголошують, що “масові репресії, з якими зіткнулась Білорусь за останні чотири місяці, є безпрецедентними, особливо на фоні економічної кризи”. Вони нагадують, що “19 грудня 2010 року О.ЛУКАШЕНКО отримав на своїх виборах від 30 до 40% голосів білоруських громадян. Економічні реалії цього року стрімко збільшили кількість білорусів, які розчарувалися у диктатурі. При цьому процес відбувався без запровадження точкових економічних санкцій Європи проти підприємств, які фінансують диктатор і його силові структури. 12 квітня 2011 року такі санкції вперше в історії могли бути запроваджені країнами Євросоюзу”.

“Тому ми не віримо у випадковість теракту 11 квітня 2011 року. Ми не віримо силовим структурам диктатури, які за 2 дні “розкрили” не тільки цей злочин, але й два попередні теракти. Ми розцінюємо публічні заклики О.ЛУКАШЕНКА до силових структур “розібратись” з опозицією, використовуючи білоруську трагедію, верхом цинізму. Рішуче засуджуємо арешти і допити представників білоруської опозиції у цій справі. Ми вимагаємо адекватного незалежного розслідування справи щодо теракту 11 квітня 2011 року і покарання реальних злочинців. Лукашенківська влада занадто багато брехала і проводила репресії за останні 15 років. Довіри до неї немає”, – йдеться у заяві “Разом”.

Опозиціонери закликають створити міжнародну комісію з розслідування мінського теракту 11 квітня 2011 року. “Ми закликаємо захистити білоруську націю від терору”, – підкреслюється у заяві.

Як повідомлялось, вечері 11 квітня на станції метро "Жовтнева" в Мінську стався вибух, у результаті якого 13 осіб загинули і ще близько 200 постраждали.

13 квітня Президент Білорусі О.ЛУКАШЕНКО заявив про затримання підозрюваного в здійсненні вибуху. Також після цього було заарештовано декілька правозахисників за підозрою у причетності до теракту.