Київ. 21 квітня. УНІАН. Партія «Зелені» підготувала Національний проект «Зелена енергія», який передбачає поступову заміну традиційної енергетики альтернативними джерелами енергії.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН на тему “Національний проект «Зелена енергія» як альтернатива використанню і розвитку атомної енергетики в Україні» голова Євразійського Об’єднання Зелених партій, голова партії «Зелені» Олександр ПРОГНІМАК.

 

Відео дня

За його словами, програма передбачає, що Президент, уряд та Верховна Рада мають ввести мораторій на будівництво нових атомних енергоблоків і затвердити 20-річну програму поступового виведення з експлуатації діючих АЕС із заміною їх потужностей альтернативними джерелами енергії. Крім того, керівництво України має ввести мораторій на ухвалення рішень стосовно продовження термінів експлуатації діючих енергоблоків.

Програма також передбачає необхідність перегляду Енергетичної стратегії України до 2030 року. Зокрема, з основних напрямів стратегії треба виключити ультимативну ставку на розвиток тільки атомної енергетики. О.ПРОГНІМАК вважає, що замість цього необхідно передбачити збільшення частки альтернативних джерел енергії в енергобалансі України до 2030 року до 20-30%, а також конкретні заходи по стимулюванню енергозбереження і впровадження використання екологічно чистих видів енергії.

«Якщо ми не будемо думати сьогодні про те, що буде завтра, то в нас цього завтра не буде», - сказав він.

О.ПРОГНІМАК зазначив, що атомна енергія потребує обережного ставлення. «На практиці ціна використання атомної енергії виявляється значно вищою за матеріальні вигоди, а всі витрати в кінцевому рахунку сплачує суспільство, прості громадяни»,- додав він.

О.ПРОГНІМАК вважає, що у атомної енергетики є серйозна альтернатива - це «зелена енергія». «Тому, партія «Зелені» закликає уряд та суспільство йти шляхом альтернативної «зеленої енергії», - зазначив він. Серед джерел «зеленої енергії» О.ПРОГНІМАК назвав вітер, воду, сонячну енергію, біопаливо.

Національна програма «Зелена енергія» розроблена Інститутом екологічної експертизи «Зелений стандарт» на замовлення політичної партії «Зелені».