Київ. 21 квітня. УНІАН. В Україні цього року очікується зростання ринку твердих побутових відходів (ТПВ) на 4%, порівняно з минулим роком – до близько 52 млн. куб. м.

Такий прогноз озвучила на прес-конференції в УНІАН перший заступник голови правління ВАТ «ГрінКо» Олена БІЛАНЧУК.

«Вся Україна генерує 50-52 млн. куб. м (твердих побутових відходів – УНІАН) на рік. Щороку ринок ТПВ зростає, оскільки зростає ринок упаковки. У 2005 році це було 46 млн. куб. м, у 2010 році – 50 млн. куб. м, і на 2011 рік ми прогнозуємо 52 млн. куб. м», – сказала вона.

Відео дня

За оцінками О.БІЛАНЧУК, на кінець 2010 року частка компанії «ГрінКо» на українському ринку твердих побутових відходів становила 9%.

«У наших стратегічних планах – за п'ять років наростити свою частку 30%», – уточнила вона.

Як зазначив директор департаменту впорядкування, комунального господарства і громадського електротранспорту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександр ІГНАТЕНКО, в грошовому виразі обсяг ринку ТПВ становить понад 1 млрд. грн. на рік.

За його оцінками, потенціал сфери поводження з відходами з урахуванням будівництва нових сміттєпереробних заводів і сортувальних станцій становить до 10 млрд. грн.

О.ІГНАТЕНКО зазначив, що минулого року кількість населених пунктів, які ввели роздільний збір твердих побутових відходів, зросла з 53 до 130.

За його словами, мотивацією для введення роздільного збору ТПВ є також підвищення штрафних санкцій для посадовців населених пунктів із 17-51 грн. до 340-1300 грн.

Довідка УНІАН. Компанія "ГрінКо Груп" із 2003 року надає на ринку України комплексні послуги зі збору, транспортування та утилізації твердих побутових відходів.

У 2005 році компанія запровадила перший пілотний проект із роздільного збору ТПВ у Подільському районі Києва. Сьогодні компанія надає послуги з роздільного збору відходів у п'яти містах України (Київ, Миколаїв, Донецьк, Івано-Франківськ, Дніпропетровськ).