Київ. 21 квітня. УНІАН. Компанія «Грінко» в 2011 році планує до 30% збільшити частку роздільного збору твердих побутових відходів (ТПВ).

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила перший заступник голови правління ВАТ «Грінко» Олена БІЛАНЧУК.

 

Відео дня

«З 2009 року ми досягли в Україні рекордної цифри розділення відходів – фактично 20% від загального обсягу, який ми вивозимо у всіх містах, у нас становить роздільний збір. У 2011 році ми плануємо досягти частки роздільного збору 30%», - сказала вона.

За даними першого заступника голови, на сьогодні загальний осяг компанії «Грінко» з вивезення всіх видів відходів становить 5 млн. куб. м, із них обсяг вивозу роздільно зібраних відходів - 1 млн. куб. м. У структурі роздільно зібраних відходів папір становить 39%, пластик – 28%, скло – 27%, метал – 5,4%.

О.БІЛАНЧУК відзначила, що цього року компанія планує розширювати контейнерний парк у п'яти містах, де вона вже представлена (Київ, Миколаїв, Донецьк, Івано-Франківськ, Дніпропетровськ).

На сьогодні парк контейнерів компанії в 5 містах становить 5600 одиниць, які обслуговує 12 спеціалізованих сміттєвозів.

Керівник компанії відзначила, що з початку діяльності компанія інвестувала більш як 10 млн. грн. в придбання контейнерів, розробку стандартів і просування проекту. Цього року «Грінко» інвестувала в закупівлю контейнерів 3 млн. грн. За її оцінками, окупність інвестицій в проект (логістична складова) становить 3-5 років. Середня собівартість вивозу відходів становить 35 грн./куб.м.

О.БІЛАНЧУК уточнила, що компанія надає знижку в 25% на послуги з вивозу роздільно зібраних ТПВ від існуючого тарифу, проте така схема працює, якщо жителі безпосередньо уклали договір на надання таких послуг.

За словами першого заступника голови правління «Грінко», незважаючи на законодавчо закріплену обов'язковість збору ТПВ, відсутній механізм контролю за роздільним збором відходів з боку держави. При цьому компанії, що займаються впровадженням таких проектів, не одержують жодних пільг і компенсацій, для них не зменшено й податкове навантаження.

За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства, сьогодні в Україні сортується близько 3% відходів, що становить близько 1,5 млн. куб. м на рік.

Довідка УНІАН. Компанія "Грінко Груп" надає на ринку України комплексні послуги зі збору, транспортування і утилізації твердих побутових відходів.

У 2005 році компанія впровадила перший пілотний проект з роздільного збору ТПВ у Подільському районі Києва. Сьогодні компанія надає послуги з роздільного збору відходів у п'яти містах України (Київ, Миколаїв, Донецьк, Івано-Франківськ, Дніпропетровськ).