Професійна підготовка лікарів – основа якісної діагностики раку молочної залози. Відбулася друга Школа сучасної мамографії в Україні у рамках програми AVON «Разом проти раку грудей».

«Школа сучасної мамографії - крок до вирішення проблеми раку молочної залози в Україні, це можливість для українських лікарів отримати найкращий досвід європейських країн і використовувати його у своїй роботі, для українських жінок – це можливість отримувати якісну діагностику вже сьогодні», - відзначає Галина Майструк, національний представник Європейської коаліції проти раку в Україні Europa Donna, голова Правління Благодійного Фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї».

З 11 по 14 квітня 2011 року рентгенологи з Одеси, Донецька, Сімферополя, Миколаєва, Чернігова, Сум, Дніпропетровська, Білої Церкви, Севастополя, Черкас, Києва, Вінниці, Херсона, Ужгорода, Рівно, Луцька, Луганська, Полтави пройшли навчання відповідно до сучасних європейських програм підготовки фахівців, що спеціалізуються саме на рентген-діагностиці захворювань молочної залози. Цей професійний вузькопрофільний медичний семінар вже вдруге відбувся у м. Ялта за участі провідних спеціалістів університету Левен (Бельгія), Російського онкологічного наукового центру ім. М.М. Блохіна (РАМН) та Національного інституту раку МОЗ України.

Відео дня

Проект «Друга Школа сучасної мамографії» - це можливість підвищення знань та кваліфікації для лікарів-рентгенологів, які займаються діагностикою захворювань молочної залози. Це партнерський проект компанії AVON та Благодійного Фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї», за підтримки компаній AGFA, SIEMENS, HOLOGIC та “ОНІКО”.

«Цей проект – одна з трьох ключових складових впровадження національної системи скринінгу раку молочної залози в Україні. Саме ефективна система скринінгу – мета програми «Разом проти раку грудей», яку вже упродовж десятиліття реалізують AVON Україна та БФ "Здоров’я жінки і планування сім’ї". Ми не лише спостерігаємо зацікавленість у проведенні Школи мамографії з боку медичних кіл, а вже можемо оцінювати перші позитивні результати. Ми плануємо і надалі підтримувати та фінансувати цей проект. 24 вересня 2011 року відбудеться благодійний похід «Разом проти раку грудей». Усі кошти, залучені під час заходу буде спрямовано на фінансування вже третьої Школи сучасної мамографії в Україні. Також сподіваємося, що авторитет і високий рівень цього медичного семінару буде оцінено, і його навчальна програма отримає сертифікацію МОЗ України», - говорить Вікторія Харченко, менеджер із PR та комунікацій AVON Україна, координатор програми «Разом проти раку грудей» в Україні.

Відсутність організованих та ефективних програм раннього виявлення раку з використанням рентген-діагностики молочної залози (мамографії) є однією з основних причин високої смертності від цього захворювання саме в нашій країні. Щороку в Україні реєструється близько 16000 випадків захворювання на рак молочної залози, з них понад 100 випадків раку грудної залози у чоловіків. Щороку близько 8000 жінок в нашій країні помирають від цього захворювання.

Наявність сучасного високотехнологічного обладнання та якісно підготованих фахівців у сфері променевої діагностики захворювань молочної залози можуть забезпечити виявлення раку на ранній стадії та зниження смертності від цього захворювання. На жаль, сьогодні в Україні майже 30% випадків раку грудей діагностується вже на пізніх стадіях, коли шансів на успішне лікування значно менше, або взагалі немає, тому в значній мірі життя та здоров’я українок залежать від вчасності та доступності якісного обстеження.

У подоланні раку визначну роль має діагностика на ранніх стадіях: за умови виявлення раку грудей на початкових стадіях у 95% лікарі можуть гарантувати повернення до повноцінного життя. У країнах Європейського Союзу, де проводяться організовані програми ранньої діагностики за допомогою мамографії (рентгена молочної залози), вдалося знизити смертність від цього захворювання на 30%. Зараз у Європейському Союзі розроблені та успішно впроваджуються стандарти якості при проведенні мамографічного скринінгу молочної залози. Україна поки на шляху до таких стандартів. Значним внеском у покращення ситуації є партнерські ініціативи компанії AVON та БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї».

Вже упродовж 10 років в Україні послідовно та ефективно діє соціальна благодійна програма AVON «Разом проти раку грудей» у партнерстві з Благодійним Фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї». Спільні ініціативи у рамках цієї соціальної благодійної програми мають на меті сприяння впровадженню ефективної національної системи скринінгу раку молочної залози в Україні. За допомогою освітніх програм, численних медіа-проектів, інформаційних матеріалів для населення про проблему раку молочної залози, безкоштовної «гарячої» телефонної лінії 0-800-50-50-90 вдалося підвищити інформованість населення про проблему раку молочної залози та мотивувати жінок звертатися до спеціалістів з метою ранньої діагностики, у тому числі й до лікарів-рентгенологів.

Починаючи з 2003 року, завдяки коштам, залученим у рамках благодійної програми AVON «Разом проти раку молочної залози» онкодиспансери регіонального та обласного значення в АР Крим, Запоріжжі, Дніпропетровську, Миколаєві, Одесі, Вінниці, Черкасах, Ужгороді та Києві було оснащено сучасним діагностичним обладнанням (вісім стаціонарних мамографів, два мобільні мамографічні комплекси, УЗД-апарат експертного класу, чотири апарати, що перетворюють рентгенівські зображення знімків при мамографії у цифрове (дигітайзери CR-85 и CR-35). З 2010 року пріоритетним напрямком благодійної програми є підвищення кваліфікації спеціалістів, які працюють в області рентен-діагностики та мамографії (за два роки у рамках проекту «Школа сучасної мамографії» пройшли навчання понад 80 вітчизняних рентгенологів).

 Контакти для преси:

Анжеліка Мазньова,

Виконавчий директор БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї»

e-mail: maznova@rhr.org.ua

тел: 044- 596- 50-99, 050-543-99-11

Наталія Королюк,

Спеціаліст із зв’язків з громадськістю та КСВ ДП «Ейвон Косметікс Юкрейн»

e-mail: Nataliya.Korolyuk@avon.com

тел: 044-230–36–00 *1441, 066-752-15-18, 050-351-44-92

www.avonprotyraku.org.ua

Велика подяка партнерам соціальної благодійної програми «Разом проти раку грудей» у 2011 році:

Генеральний телевізійний партнер – Новий канал.

Поліграфічний партнер – Європейська типографія в Україні «ЮнівестПрінт».

Дизайн-партнер – РК «Радуга».

Інформаційні партнери: «Твое здоровье», «Женский журнал «Здоровье».

Інтернет-партнери: www.tochka.net, www.feelgood.com.ua