Київ. 14 квітня. УНІАН. Козацькі організації виступають за вступ України до Митного союзу.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив президент «Міжнародної академії козацтва» Михайло ЯМНЕНКО.

За його словами, розвиток козацтва буде значно ускладнений, якщо Україна не стане учасником Єдиного економічного простору та Митного союзу.

Відео дня

М.ЯМНЕНКО нагадав, що сьогодні діє програма співробітництва прикордонних козацьких фермерських господарств, колективних сільгосппідприємств, сільгоспкооперативів України та Російської Федерації на 2011-2015 рр. Цю програму розробили Кабінет міністрів України та уряд РФ.

«Основні виконавці програми – це місцеві органи влади: від України – Чернігівська, Сумська, Харківська, Луганська, Донецька, Запорізька область і Крим, від РФ – Брянська, Курська, Білгородська, Воронезька, Ростовська області, Краснодарський край», - сказав він.

За словами М.ЯМНЕНКА, в результаті реалізації програми базові показники соціально-економічного розвитку сільського господарства в прикордонних регіонах істотно покращаться. «До 2015 року вони підвищаться відносно 2010 року в два рази. У програмі візьмуть участь близько 25 тисяч козацьких фермерських господарств», - зазначив він.

За словами президента центру «Кремлівська стратегія» Вадима МІНГАЛЬОВА, Митний союз і Єдиний економічний простір можуть дати економічний стимул для подальшого розвитку України.

У свою чергу відповідальний секретар комісії Митного союзу Сергій ГЛАЗЬЄВ відзначив зростання прикордонної торгівлі між Росією та Казахстаном після створення Митного союзу. «У Казахстані ми зняли митне оформлення й контроль із 1 липня минулого року і фактично зараз у нас товарооборот із сусідніми регіонами збільшився в декілька разів... Це пов'язано з тим, що разом із митним контролем ми зняли з кордонів санітарний, ветеринарний і фітосанітарний контроль», - сказав С.ГЛАЗЬЄВ.

Він бачить у десятирічній перспективі приріст економічної активності України, яка вимірюється валовим продуктом, на рівні 15%, що становить від 50 до 100 млрд. доларів додаткових доходів, отриманих за рахунок роботи в рамках єдиного простору. «Сукупний ефект для чотирьох держав – Росії, Білорусі, Казахстану та України – становить від 400 до 700 млрд. доларів із розрахунку на десятиліття», - зазначив С.ГЛАЗЬЄВ. За його словами, обсяги додаткового мита, яке доплачуватимуть імпортери товарів в Україну після її теоретичного вступу до Митного союзу, становитимуть 1,5-2 млрд. грн..

Також С.ГЛАЗЬЄВ підкреслив, що норми Митного союзу не суперечать нормам Світової організації торгівлі.

Як повідомляв УНІАН, Росія пропонує Україні спільно встановлювати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом після приєднання до Митного союзу й встановлення єдиного економічного простору в рамках Росії, Білорусі, Казахстану та України.

15 березня на прес-конференції в Мінську прем'єр-міністр Росії Володимир ПУТІН сказав, що створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом може негативно позначитися на економічних відносинах України з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

7 квітня Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ, виступаючи у Верховній Раді зі щорічним посланням «Про внутрішнє й зовнішнє становище України в 2011 році», сказав, що Україна хоче співпрацювати з Митним союзом за схемою “три плюс один”.

Колишній Президент України Віктор ЮЩЕНКО вважає, що приєднання до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану означатиме втрату її незалежності.

На переконання колишнього Президента Леоніда КУЧМИ, євроінтеграційні прагнення повинні бути пріоритетом у зовнішній політиці України.