Київ. 14 квітня. УНІАН. Обсяги іпотечного кредитування до кінця цього року можуть зрости із сьогоднішніх 7% до 12-15% від загальної кількості операцій купівлі-продажу житла.

Такий прогноз сьогодні на прес-конференції в УНІАН озвучив заступник голови правління Astra Bank Антон ПОГОРЄЛОВ.

«Якщо клімат в економіці як і раніше зберігатиметься сприятливим, то однозначно, ринок буде зростати, й умови банками покращуватимуться по іпотечних кредитах. Думаю, що обсяг кредитних операцій у сегменті іпотеки може досягти 12-15%, тобто в два рази збільшитися порівняно з поточним рівнем. Думаю, що процентні ставки знижуватимуться на 1-1,5%. І природно, банки знижуватимуть первинний внесок. Думаю, що первинний внесок до кінця року становитиме 25-30%», - вважає він.

Відео дня

За даними А.ПОГОРЄЛОВА, на сьогодні більше 30 банків надають іпотечні кредити. Частка операцій, які проводяться із залученням іпотечних кредитів, сьогодні становить 7%, тоді як минулого року – 3-4%. У 2008 році операції із залученням кредитних ресурсів становили до 70%.

Він зазначив, що в основному іпотекою користуються позичальники, які купують не першу квартиру й хочуть покращити свої житлові умови. Середня вартість кредиту на сьогодні становить 70-80 тис. дол. В основному за допомогою іпотеки сьогодні купують житло економ- і бізнес-класу.

А.ПОГОРЄЛОВ зазначив, з початку цього року процентні ставки по іпотеці знизилися приблизно на 1%. На сьогодні середня ефективна ставка становить 17-18,5%, максимальний термін видачі кредиту – 20 років, первинний внесок – 30-40%.