Київ. 8 квітня. УНІАН. У Києві з’явилася і "успішно апробована" нова рейдерська схема, яка за допомогою судів і залучення третіх осіб дозволяє шахраям відбирати майно громадян.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління "Міжнародної ліги захисту прав громадян України" Едуард БАГІРОВ.

За його словами, за допомогою такої схеми наразі намагаються захопити столичний ринок "Лівадія Груп".

Відео дня

У контексті цього прикладу Е.БАГІРОВ розповів, що з метою незаконного заволодіння майном вказаного підприємства одним із його співзасновником була створена фіктивна фірма з практично аналогічною існуючій назвою, в якій змінена одна буква.

"Далі, - продовжує Е.БАГІРОВ, - цілком стороння особа, яка не має жодного відношення до обох цих фірм, вимагає від фіктивної фірми неіснуючий борг, а у випадку несплати боргу погрожує відсудити ринок. У результаті суд вирішує, що претензії цієї особи надумані і виносить рішення на користь фіктивної фірми, згідно з яким вона отримує право на нежитлове приміщення площею 1600 квадратних метрів".

Продовжуючи тему, правозахисник зауважив, що лише згодом з’ясувалося, що до суду були подані підроблені документи, через що прокуратура Деснянського району столиці порушила кримінальну справу, а суд скасував своє попереднє рішення і направив справу на нове розслідування. Проте, як зазначив Е.БАГІРОВ, фірма, що незаконно захопила територію ринку, найняла приватну охорону, яка не допускає туди як законних власників, так і підприємців, які торгують на ринку.

Разом з тим правозахисник зазначив, що з незрозумілих причин охоронній структурі надають допомогу співробітники міліції. "Вони неодноразово погрожували законним власникам ринку порушенням кримінальної справи і арештами", - сказав Е.БАГІРОВ. Крім того, він наголосив, що за наявною інформацією, "ідейним натхненником" такої схеми є один із депутатів Київради. "Тому не виключено, що така схема може бути використана і на інших столичних ринках, таким методом можна забрати все, що завгодно - квартиру, дачу і так далі", - наголосив Е.БАГІРОВ.