Київ. 6 квітня. УНІАН. Молодіжні організації проведуть 12 квітня марафон "Наш космос", присвячений 50-й річниці польоту Юрія Гагаріна в космос.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили організатори марафону - Координаційна рада молодіжних об'єднань України, "Міжнародний Георгіївський союз", "Слов'янська гвардія".

За словами голови «Міжнародного Георгіївського союзу» Володимира РОГОВА, марафон святкових заходів розпочнеться 11 квітня зі збору в містах України частин найбільшого в світі пазлу, присвяченого 50-річчю польоту Ю.Гагаріна. А 12 квітня на столичному Хрещатику створення суперпазлу площею 50 квадратних метрів буде завершено. В.РОГОВ зауважив, що цей пазл буде присвячений видатним людям та подіям, пов’язаним з космосом. «Це авторська робота, витвір мистецтва», - наголосив він, висловивши сподівання, що потім цей пазл стане об’єктом, включеним до туристичних маршрутів України, в тому числі в рамках проведення Євро-2012.

Відео дня

В.РОГОВ також розповів, що на цю акцію вони запросили Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА та прем’єр-міністра Російської Федерації Володимира ПУТІНА, який у цей день перебуватиме з візитом у Києві.

«Ми будемо дуже раді бачити їх… якщо у заході візьме участь прем’єр-міністр Росії ПУТІН та Президент України В.ЯНУКОВИЧ це буде глибоко символічно, нехай вони складуть хоча б по одному пазлу і тим самим вони продемонструють, що перші особи наших держав не байдужі до ініціатив молоді, й підтримують їх намагання», - наголосив представник молодіжної організації.

Голова Координаційної ради молодіжних об'єднань України Антон ДАВИДЧЕНКО розповів про інший захід, запланований в рамках цього марафону. Так, молодіжні організації звернулись до керівництва всіх міст України, де є вулиця або проспект Юрія Гагаріна, з пропозицією встановити на цих вулицях меморіальну дошку, де буде написано, що вулицю названо на честь людини, яка першою здійснила політ в космічний простір, Героя Радянського Союзу Ю.Гагаріна. Також молодь пропонує написати на дошці, що вона встановлена з нагоди 50-ї річниці історичної події.

Ініціатори встановлення меморіальних дошок наголошують, що це необхідно для привернення уваги та популяризації подвигу Ю.Гагаріна в суспільстві, особливо – серед молоді.

Голова "Слов'янської гвардія" Анна СОКОВЕЦЬ розповіла про заплановані образотворчий конкурс, конкурс винахідників і літературний конкурс, присвячені космосу, що буде проводитись в рамках марафону.

В.РОГОВ зауважив, що це буде всеукраїнський конкурс, вік учасників від 4 до 30 років. «Ми сподіваємось залучити якомога більшу кількість дітей та молоді…», - наголосив В.РОГОВ. Він пообіцяв, що кожен учасник отримає приз, не залежно від ступеню цінності його роботи. Результати конкурсу буде оприлюднено восени на музичному фестивалі "Гагарін-ФЕСТ".