Київ. 6 квітня. УНІАН. Столичний БЮТ ініціює проведення опитування киян щодо поновлення районних рад як інституту представницької демократії.

Про це на прес-конференції в УНІАН на тему «Кияни повинні повернути собі владу!» повідомили народний депутат України з фракції «БЮТ-Батьківщина», в.о.голови Київської міської партійної організації «ВО «Батьківщина» Юрій ОДАРЧЕНКО та голова фракції «БЮТ-Батьківщина» у Київській міськраді Тетяна МЕЛІХОВА.

За словами Ю.ОДАРЧЕНКА, підставою для опитування стало збільшення кількості звернень киян зі скаргами стосовно ігнорувань проблем власного будинку, вулиці, кварталу чи мікрорайону та відсутні покращання якості життя.

Відео дня

У політсилі акцентують увагу, що ліквідація райрад віддалила органи місцевого самоврядування від кінцевих адресатів усіх муніципальних функцій, тобто від мешканців територіальних громад, та позбавила можливості політичної самореалізації активних громадян на найнижчому рівні.

“Намір ліквідувати райони був продиктований не стільки питанням оптимізації структури управління столиці, скільки бажанням послабити позиції конкурентів, чиї депутатські фракції у райрадах були потужнішими за фракції партії влади - Партії регіонів”, - заявив Ю.ОДАРЧЕНКО.

Він повідомив, що наразі є переконливі свідчення того, що після ліквідації районних рад неефективна київська влада стала ще проблемнішою.

“Сьогодні на прикладі Києва утворена абсолютно дивна модель, яка не відповідає ні Європейській хартії про місцеве самоврядування, ні взагалі законодавству України. Сьогодні замість рад, які обирали зі свого складу керівника цієї ради і він автоматично призначався як представник адміністрації, відбулося фактично виникнення в районах філіалів Київської міської держадміністрації. Це дивне утворення”, - зазначив Ю.ОДАРЧЕНКО.

Він підкреслив, що коли відбувається формування органів управління, якщо є демократія, то разом з виконавчим органом мусить утворюватись контролюючий орган. Але на сьогодні в районах столиці такого немає, додав депутат.

“Хто є контролюючим органом цього виконавчого органу в районі? Міська рада київська? Ні, тому що це не її виконавчий орган. Виявляється, що єдина вертикаль – це по суті адміністрація Президента, через свого посередника ПОПОВА (голова КМДА - УНІАН)”, - заявив керівник столичної “Батьківщини”.

Ю.ОДАРЧЕНКО впевнений, що в питанні формування місцевого самоврядування в Києві є порушення Конституції.

“У зв’язку з чим партія “Батьківщина” звернулася сьогодні до прокуратури і найближчим чином має намір звернутися до Конституційного суду, наголошуючи на незаконності формування такої системи управління в Києві”, - додав народний депутат.

Підтвердження неефективності нинішньої моделі управління в столиці він вбачає в “ймовірності концесії АЕК “Київенерго”, вилученні 8 млрд. грн. зі столичного бюджету, ситуацію з невиплатою муніципальних надбавок для бюджетників тощо”.

“Вважаю, що навіть найгірша рада краще для громади, оскільки громада так чи інакше може на неї впливати”, - зазначила у свою чергу Т.МЕЛІХОВА. Вона повідомила, що у фракції вже підготовлені відповідні проекти рішень щодо відновлення існування в столиці районних рад. Цей проект планується передати на розгляд в Київраду одразу після опитування мешканців міста щодо доцільності відновлення роботи райрад.

В політсилі запланували розпочати дослідження думки киян з понеділка, але перед цим ще мають визначити компанії, які проведуть опитування і які є авторитетними. За два тижні в БЮТі розраховують вже мати результати досліджень.