Київ. 5 квітня. УНІАН. В Україні з'явилася інноваційна методика обстеження організму людини за допомогою “ЕЛІ-тестів”, яка дає змогу діагностувати захворювання задовго до клінічних симптомів.

Учасники прес-конференції в УНІАН повідомили, що, здавши аналіз крові, можна оцінити і прогнозувати стан здоров'я людини, поставити правильний діагноз ще на етапі ураження декількох клітин того чи іншого органу або системи.

За словами автора методики, професори НДІ нормальної фізіології імені П.К.Анозіна Російської академії медичних наук, наукового керівника медичного дослідницького центру “Іммункулус” (Москва) доктора медичних наук Олександра ПОЛЄТАЄВА, за допомогою методу “ЕЛІ-тестів” лікарі можуть виявити хворобу, яка ще тільки зароджується, задовго до симптомів.

Відео дня

“Якщо ми хворобу зможемо “спіймати” тоді, коли вона ще не виявляється клінічно, ми її можемо зупинити. Метод дозволяє діагностувати хворобу, коли у людини ще нічого не болить. Цей метод розроблявся спеціально “під Чорнобиль”. На жаль, у тому соціальному сум'ятті, яке відбувалося тоді, ці методи виявилися не дуже затребуваними”, – відзначив О.ПОЛЄТАЄВ.

Він наголосив, що метод дозволяє оцінювати зміни в різних органах людини, а також відображає патологічний процес, що вже почався.

“Якщо хвороба вже почала розвиватися - саме пора спробувати її зупинити. Наприклад, якщо обстежувати осіб після 45 років, у кожного третього будуть ознаки васкуліту малих судин - запалення внутрішньої стінки судин. І якщо нічого не робити, десь через 5-10 років у когось може розвинутися ниркова недостатність, у когось - інфаркт міокарду, ще у когось станеться інсульт. Але сьогодні, коли цих катастроф ще немає, ми можемо побачити ті зміни в організмі, які призведуть через роки до катастрофи”, – сказав О.ПОЛЄТАЄВ.

Медик переконаний, що майбутнє медицини – це профілактика, і «у нас вже є основа для того, аби дійсно будувати профілактичну медицину, щоб запобігати хворобі, коли вона ще тільки починається».

«Сучасна медицина вчилася лікувати хворобу, яка вже є. Як займатися профілактикою, сучасна медицина не дуже знає», - наголосив О.ПОЛЄТАЄВ.

У свою чергу, головний науковий співробітник Інституту геронтології Академії медичних наук України, медичний директор “МЦ Діагема” доктор медичних наук професор Вікторія ЛІШНЕВСЬКА повідомила, що в Україні з'явилася можливість користуватися тим методом, який уже давно відомий у світі і 20 років широко використовується в Росії і країнах Європи.

«Діагностична методика (“ЕЛІ-тестів” - УНІАН) дозволяє за самим лише аналізом крові одержати відомості про стан нашого організму, побачити проблеми, на що нам потрібно звернути увагу для подальшого життя, подальших дій, профілактики. Ця технологія дозволяє діагностувати зароджувані порушення в органах з окремих клітин. Саме на цьому принципі ґрунтується цей діагностичний тест», – відзначила В.ЛІШНЕВСЬКА, наголосивши, що це особливо важливо для дітей до року.

«Такі дітки не вміють скаржитися, і ми не знаємо, як їх обстежувати. Не користуємося, загалом, жодними методами діагностики, окрім огляду педіатра», – відзначила В.ЛІШНЕВСЬКА. За її словами, діагностичні “ЕЛІ-тести” вже зареєстровані в Україні і схвалені Мінохоронздоров'я.

Учасники прес-конференції повідомили, що повне обстеження організму за допомогою “ЕЛІ-тестів” можна пройти в діагностичному центрі "Діагема" в Києві, а для людей, у яких немає можливості приїхати самостійно, фахівці можуть забирати матеріал для аналізів удома.